Будапеща, Унгария

Есента на 2006-та. Само няколко месеца деляха България от ставането ѝ на пълноправен член на Европейския съюз, а аз се връщах от турне в Украйна с танцовия състав, където тренирах. Спряхме да пренощуваме в Будапеща, а на зазоряване, преди да изгреят първите слънчеви лъчи, имахме и малко време да се полюбуваме на паномарата, която се разкриваше към великолепната сграда на Унгарския парламент и река Дунав, преди да продължим към България. Градът ме плени. Знаех, че ще се върна, но не съм предполагал, че ще го правя толкова често! Останете с мен до края, за да научите защо Будапеща е един от любимите ми градове в Европа!

Започнах да пиша тази публикация след като за пореден път на борда на самолет на унгарските нискотарифни авиолинии с крайна дестинация Будапеща. След като напуснах тяхната фирма не ми се беше отваряла възможност да посетя отново моята любима столица по Дунава, до сега. Бяха минали поне 4 години от последния път, когато бях там, затова изпитвах завладяваща тръпка, като тази, когато се срещаш със стар приятел след дълго отсъствие. Но нека не ви отегчавам повече с носталгичните ми пориви, а да се впуснем из улиците на Будапеща!

Започвам с Унгарския парламент не защото е най-импозантната сграда в Будапеща, а заради нейното очарование. Мен ме грабна от пръв поглед с красивите неоготически кули и елегантния начин, по който се отразяваше в тихите води на Дунава. Препоръчвам да я посетите и през деня и през нощта, защото осветена е дори още по-впечатляваща. А ако искате да я видите и на фона на шоу от фойерверки, то запазете си още от сега билет за края на август, когато е националният празник на Унгария и правят страхотна десетминутна заря. Аз имах този късмет през 2013-та, когато по чиста случайност се озовах там на този ден. Едно от най-добрите места за снимки с Парламента са Рибарските кули или крайречната алея на Буда (срещу Парламента), но поради климатичните условия на този януарски ден на 2020-та, реших да не си удължавам разходката и отделих повече време за разглеждане на Пеща.

В близост до сградата на Парламента се намира мостът “Сечени” над Дунав. Лъвски статуи пазят от двете му страни и поздравяват кротко преминаващите коли и пешеходци, а никой не остава безразличен на панорамата, която се открива към красивите фасади по двата бряга на Дунава.

След като сте вече от другата страна на реката не пропускайте да посетите старите улици на Буда, изкачвайки се до Рибарските кули и сградата на двореца, било то само заради гледката, която ще се открие пред вас. Освен Парламентът и мостът “Сечени”, има още една сграда, която доминира градския пейзаж: катедралата “Свети Стефан”. Отделете време за нея, защото неокласическата ѝ фасада, многото статуи и трите купола са шедьовър на унгарската архитектура и ще ви пренесат в духа на ранния 20-ти век, когато е била завършена.

Будапеща е известна още и със своите минерални бани. Те са много на брои, но за жалост не съм посетил все още никоя. Най-туристическата се казва “Сечени” както моста. Ако имате време грабвайте хавлията и джапанките и отивайте на баня. За любителите на музеите само ще спомена, че в Будапеща има над 200 музея. Не знам дали някой си е поставил за цел да ги посети всичките, но аз не ви съветвам, тъй като ще ви свърши почивката и отпуската за няколко години напред…

В унгарската столица е имало и многобройна колония от евреи, някои от които загубват живота си в лагерите на смъртта по времето на ВСВ, но оставят след себе си много монументи. Един от най-красивите молитвени домове в Будапеща е Голямата синагога. В близост до нея се намира и старият еврейски квартал, който в момента е превърнат в място за излизане и срещи с много барове и ресторантчета.

Докато сме на тази тема искам да вметна и още едно местенце, което задължително, трябва да посетите, когато сте в Будапеща: кафенето “Ню Йорк“! Ще се влюбите в изящния интериор, аз успях да направя няколко снимки от приемната, но трябва да се въоръжите с търпение, защото опашките може да са доста големи, в зависимост от сезона, когато го посещавате.

Както всеки път и днес няма да изневеря на себе си и ще вметна, че не трябва да пропускате да се потопите в местния бит и култура. Вижте как живеят хората, с какво се хранят, опитайте някоя унгарска бира или националния ликьор “палинка”. Унгарската култура е богата, а хората макар привидно да изглеждат сурови, са доста гостоприемни и отзивчиви, и със сигурност ще ви помогнат и упътят, ако имате нужда.

Следващата ни разходка ще е до един град на два континента, който искам да посетя от много време насам. А дотогава не забравяйте да последвате страницата ми във Facebook за още снимки от популярни и не дотолкова популярни дестинации!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s