Копенхаген, Дания

Чели ли сте приказката за една малка русалка, чието любопитство към света на хората я тласка извън красотите и уюта на подводния ѝ дом, за да се влюби в един принц и да е готова да жертва дори опашката си на русалка и ангелския си глас, за да бъде с него, а това да се окаже недостатъчно за него, и любовта ѝ да се превърне в морска пяна? Ако не сте, ви съветвам да го направите, защото според мен това е една от най-красивите приказки, а като възрастни можем да погледнем с други очи на четивата предназначени по същество за деца. Вече след като сте се запознали с тази любовна история на себеотрицанието, сте готови за днешното пътешествие до града на Малката русалка на Ханс Кристиан Андерсен – Копенхаген!

Копенхаген е много специално място. Не прилича на никоя друга столица, въпреки архитектурните и културни сходства. Градът има всичко: големи булеварди, паркове, канали, кина, театри, библиотеки, обществени сгради, музеи, ресторанти, барове и така нататък, но липсва нещо. Стресът. Аз си зададох въпроса защо се чувствам толкова добре, когато се разхождам из неговите улици и достигнах до едно заключение. Хората. Мисленето там е много по-различно. Градът няма прекрасен климат, нито пък метрото стига навсякъде, но това не пречи на хората да не слизат от колелата си дори и през зимата, защото вярват, че по този начин не вредят на природата и на себе си, замърсявайки с колите си. Те са и най-щастливите европейци. Защо ли? Останете с мен до края на тази публикация и ще се убедете сами!

Започваме нашата разходка от може би най-емблематичното за Копенхаген място: неговите канали. Те са много на брой, но не трябва да пропускате Nyhavn. Там освен красивите сгради, ще можете да се насладите и на живота като местен. По протежението на канала е пълно с барове и ресторанти, но ще видите и много хора да седят на брега на канала с някаква напитка в ръка и снакс. Не се колебайте да се присъедините!

В непосредствена близост е сградата на Кралската датска опера с красив площад и много места, където да седнете и да се полюбувате на архитектурата на Копенхаген. От там започва и една от най-дългите пешеходни зони в датската столица, пълна с магазини и места за хапване. Името ѝ е Strøget.

Градът е пълен с дворци и градини. Много от тях могат да се разгледат и отвътре, тъй като имат и музейна част. Ще прикача някои от тях отдолу за да можете да проверите цените и работното време.

https://kongeligeslotte.dk/da/slotte-og-haver/christiansborg-slot.html

http://www.kongernessamling.dk/rosenborg/

A133E8A2-4FC2-42C9-9768-A89AFC484794

Друга локация, която не трябва да пропускате, ако имате повече време в Копенхаген е увеселителният парк Тиволи. Един от най-старите действащи в Европа, той е успял да запази духа на миналия век и носи кралската изтънченост на Датската столица.

https://www.tivoligardens.com/en/haven+og+forlystelser/kort?tab=Forlystelser&gclid=EAIaIQobChMI8aedismG5gIVB4bVCh2yiQGlEAAYASAAEgLBI_D_BwE

Друго интересно място е кварталът Кристияния, който е като град в града, заради специалния му статут. Там продаването и консумирането на марихуана е разрешено, единственото което е забранено са снимките на търговците. Атмосферата е много хипи и е безопасно да се посети, стига да спазвате техните изисквания. Аз се съобразих с условието да не правя снимки.

В близост до Кристияния се намира и една от най-забележителните църкви в града, която е известна с витото си външно стълбище до централната камбанария. Името ѝ е църквата на Спасителя (Vor Frelsers Kirke) и е задължителна спирка за вашия лист от обекти.

Това бяха само част от любимите ми места в Копенхаген, за които съм чел повече и мога да разкажа нещо, но главната причина, поради която горещо препоръчвам този град са хората, красивата архитектура и атмосферата му! Оставям ви да се полюбувате на снимки от произволни локации в столицата на Дания, а до следващия път не забравяйте да следите страницата ми във Facebook и ако ви е харесала тази публикация да я споделите с приятели!

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s