Топ 10 Милано

Спомняте ли си първия ви полет? Такова преживяване трудно се забравя, дори ако се занимавате професионално с авиация, както е в моя случай. От дистанцията на времето и натрупания опит, ми става смешно, като се сетя за тази декемврийска утрин, когато за първи път се качих на самолет през 2010 година и се отправих към Милано. Това пътуване ме промени. Отвори ми очите за нови преживявания и хоризонти. А днес намирам за нужно да споделям с вас тези авантюри тук. Започвам с една мисъл на гениалния Леонардо да Винчи, която гласи:

“Веднъж щом си опитал летенето, вечно ще ходиш по земята с поглед, обърнат към небето, защото си бил там и винаги ще копнееш да се върнеш там.”
Леонардо да Винчи

1. Дуомо

Смело заявявам, че това е най-красивата готическа катедрала в света. Очарова с прецизната изработка и пищността на хилядите статуи по иначе непретенциозната си фасада. Без съмнение един от символите на Италия и най-предпочитан декор за снимка в Милано. Строителството и започва още през 1386, за да продължи до средата на миналия век, когато е напълно завършена. Една от атракциите, които не трябва да пропуската в Милано е покрива на катедралата, защото от там се разкриват неописуемо красиви гледки към града.

2. Галерия Виктор Емануил II

В ляво от Дуомото се намира друга емблематична за Милано сграда – Галерията Виктор Емануил II. Дори да не сте почитатели на модата и лукса, не трябва да пропускате разходката из този предшественик на съвременния мол и уникален за своето време проект. Архитектурата от 19 век е съчетана с иновативните елементи стъкло и метал, а най-любима на туристите е мозайката на бик на пода на галерията, където според градската легенда трябва да се завъртите 3 пъти, докато си намисляте желание и да не го казвате на никого, за да се сбъдне (няма нужда да казвате “Амин” или споделяте картинки, както във Facebook)!

Други топ локации за пазаруване са Виа Монте Наполеоне (Via Monte Napoleone) и шопинг центъра “Ринашенте” (Rinascente).

3. Ла Скала

Милано освен столица на модата е и столица на културата. Сред множеството театри и опери, има една, която е световноизвестна и се е превърнала в нарицателно за успех в оперните среди. Интериорът на сградата е повече от впечатляващ и си заслужава да я посетите дори ако не сте любители на това изкуство! Оставете ми коментар, ако сте били в Ла Скала и ви е харесало.

4. Замъкът Сфорцеско

В Милано имат и замък! Средновековната крепост на стария град днес е един от най-добрите музеи в града и ви препоръчвам да го посетите, защото богатата му колекция стига чак до Древен Египет. А самият замък още пази спомена за рода Сфорцеско, който е управлявал дълги години Ломбардия.

5. Парк Семпионе

Излезте през задния вход на средновековната крепост, за да се разходите из любимия на местните парк Семпионе. Прекрасен и добре поддържан градски оазис в самото сърце на Милано. Там можете да се скриете под сянката на вековните дървета в горещ летен ден или да си починете на някоя пейка, докато прелиствате пътеводителя и набелязвате следващата си спирка.

6. Арката на Мира

След като вече сте в парка, сигурно по-наблюдателните са видели и нашата следваща спирка в днешната разходка! Арката на мира. Неокласическата порта привлича вниманието с изкусната си изработка и множеството статуи. Издигната в началото на 19ти век, за прослава на победите на Наполеон, на място, където по-рано се е намирал входа на римския град. До нас достига под името “Арка на мира”, макар първоначалното ѝ име да е било “Арка на победата”.

7. Пинакотека Брера

Най-любимата ми картинна галерия в Милано. Ако сте почитатели на това изкуство не пропускайте да отделите няколко часа за обиколка на залите на Пинакотека Брера, защото ще останете силно впечатлени от колекцията на ренесансовите великани Тициан, Рафаело, Караваджо и много други.

8. Канал Навильо

Както вече забелязахте в Милано има от всичко, но липсва вода. Във всеки голям град има река или море наблизо, но в Милано това липсва. Не бързайте да се отчайвате, защото миланските умове са помислили и за това, и са създали група от канали – Навили, за да свържат града с река Тичино. По този начин се е осъществявала по-лесно търговията през средновековието. Днес часта, където канала стига до центъра на Милано е популярно място за излизане на по питие с приятели, а през деня местните практикуват всякакви спортове. Освен с хора е пълно и с комари, затова ви съветвам да се напръскате с репелент.

9. Базиликата ”Свети Амвросий”

За любителите на религиозния туризъм реших да включа една от най-старите църкви на Милано – базиликата “Свети Амвросий”, основана от едноименния светец през 4ти век, когато посещава Милано. Въпреки времето и многото перипети, през които е преминал градът, този религиозен храм е запазил традицията, и олтарът му е на същото място, където е бил и при неговото основаване. Впечатляват и раннохристиянските мозайки достигнали до нас.

10. Манастир ”Санта Мария деле Грацие”

Днешният пътепис завършвам с още религиозно изкуство, защото има един манастир, който вече повече от 5 века пази един от най-загадъчните и красиви стенописи, вдъхновил безброй много научни трудове и романи за конспирации и успял достойно да се превърне в една от най-разпознаваемите картини в световен мащаб! “Тайната вечеря” от Леонардо да Винчи пресъздава последните мигове от земния живот на Христос, когато той вечеря с дванадесетте си ученици и им споделя, че един от тях ще го предаде, по изключително експресивен начин, с много динамика и контраст в цветовете. Ако сте решили да посетите тази забележителност, ви съветвам да си вземете билети по-рано от страницата на манастира, защото свършват бързо:

https://cenacolovinciano.vivaticket.it/index.php

Надявам се тази разходка да е била приятна и полезна за всички, които планират скоро пътуване до Милано, а тези които все още не са го посетили питам: Какво още чакате? Ако вие е харесала публикацията споделете я с приятели в социалните мрежи и не пропускайте да следите страницата ми във Facebook! Ciao!

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s