Топ 10 Рим

Здравейте, приятели! Сигурен съм, че и на вас ви звучи смешно заглавието Топ 10 Рим, когато за този град може да се напише книга и преспокойно в няколко тома! Както винаги, съм ви подбрал най-любимите ми места, а за повече интересни кадри и локации от Вечния град и други места по света следете страницата ми във Facebook! Започваме!

1. Колизеумът

IMG_9777

Без значение дали сте били в Рим, със сигурност сте виждали Колизеума! Една от най-великите и значими сгради на всички времена. А ако сте посещавали италианската столица, то сами сте се убедили в това, защото тази огромна империя е оставила много следи зад себе си, но никой друг град не може да се сравнява, с това което е запазено в Рим.

IMG_9769

2. Форумът на Древен Рим

DSC05565

На всяка крачка във Вечния град ще виждате нещо старинно, било то от славните времена на великите императори или от Ренесанса. Градът е един музей на открито по европейска история. Ако сте запалени по Римската империя и искате да научите повече за големите обществени сгради от това време, то горещо ви препоръчвам да си вземете билет за Форума. Ако обаче предпочитате да похарчите парите си за нещо друго, то съвсем достатъчно е да се разходите по булеварда между Колизеума и площад “Венеция”, за да разгледате едни от най-добре запазените конструкции на римляните. На мен любима ми е Траяновата колона, която се намира до следващата ни спирка – площад “Венеция”.

3. Площад “Венеция” (Piazza Venezia)

IMG_8269

Епохата е друга, но въздействието е също толкова голямо, колкото и от Колизеума. Огромните знамена на Италия, които се развяват на площада сякаш са там за да подчертаят гордостта и честта Рим да е и тяхна столица. А бялата сграда, която доминира пейзажа е Олтарът на Родината или още известен като Национален паметник на Виктор Емануил II. В съседство е Капитолийският хълм, където според легендата вълчицата е откърмила Ромул и Рем.

 

4. Фонтанът “Треви” (Fontana di Trevi)

DSC05352.JPG

Колкото и да пиша за фонтана “Треви”, няма да е достатъчно, затова ще ви разкажа как преди години, когато посетих Рим с баба ми, тя се влюби в това магическо място и ме караше да се връщаме там всеки ден по два пъти, през деня и през нощта. Гледаше го с почит и възхищение, смирено, без да ми говори и на тръгване само вметваше колко красив бил фонтанът и че ми благодареше, затова че съм я довел.

DSC05306

5. Испанските стълби (Piazza di Spagna)

IMG_8297

Малкото фонтанче като лодка, в дъното на Испанските стълби, е почти незабележимо сред тълпата от туристи. Знаете ли, че почти всички градски фонтани в Рим са направени върху по-стари сондажи от времето на Римската империя и са снабдени с канела за питейна вода, която в летен ден може да ви дойде много добре, ако сте ходили прекалено! Вдигнете поглед нагоре по стълбите отрупани с цветя за да стигнете до църквата “Света Тройца от хълма”. А зад вас е една от най-скъпите улици в италианската столица – “Виа дей Кондоти” (Via dei Condotti), за тези които обичат модата и лъскавите бутици.

6. Площад “Пополо” (Piazza del Popolo)

DSC05511

Друг много важен площад е този на селото, но името му не идва от това, че там е било село, а от църквата “Дева Мария от селото” (Santa Maria del Popolo). В случая “селото” се разбира народа или хората. Както всеки друг площад и тук не липсват египетският обелиск и фонтанът в центъра му, но това, за което ви го препоръчвам е малката и на пръв поглед невзрачна отвън църква “Дева Мария от селото”. Интериора ѝ в стил барок е пълен с интересни скулптури и великолепни картини. А ако искате да посетите и някой музей за изкуство, то вашето място се нарича “Вила Боргезе” (Villa Borghese) и се намира в живописния парк над площад “Пополо”.

DSC05337

7. Площад “Навона” (Piazza Navona)

DSC05460

По мое мнение един от най-красивите площади в Рим. Надвечер, когато пуснат артистичното осветление на трите фонтана и църквата “Света Агнезе в агония” (Sant’Agnese in Agone), мястото става дори по-красиво. А групите от туристи вече са по хотелите и можете да се насладите на падащата вода от фонтаните, без да се налага да се борите за оцеляването си с група азиатци, които са решили, че на всяка цена трябва да минат през вас.

8. Пантеонът

DSC05477

Не пропускайте и тази емблематична постройка от римско време, която често е сменяла функциите си през вековете, за да достигне до нас като мавзолей на важни фугури от историята на Италия. Входът е безплатен, а вътре можете да се полюбувате на отвора(окулус), от който прониква светлина в античния храм. Пред Пантеона, типично за ренесансов Рим, е оформен красив площад с египетски обелиск и фонтан, а ресторантите и кафетата са чудесно място да прекарате малко време по италиански – “dolce far niente”.

DSC05485

9. Мостът на ангелите и замъкът “Сант Анджело”

DSC05282

На път за Ватикана ще видите един мост, който се различава от другите със своята пищност и магнетичност. А пред него е замъкът “Сант Анджело”, достигнал до нас от времето на Римската империя, със статуята на Архангел Михаил на върха, добавена по времето на Ренесанса. Залезите над река Тибър са едни от най-красивите, а мостът с ангелите бива красиво осветен вечер.

DSC05438

 

10. Ватикана

DSC05257

 

Много се двоумих дали да включа малката апостолическа държава в тази публикация или да посветя отделна такава само за нея, но твърдението “да отидеш до Рим и да не видиш папата” някакси надделя. Затова ще се опитам да дам накратко най-интригуващите места: разходете се по площад “Свети Петър”, красиво оформен и декориран от най-великия скулптур на ренесансов Рим – Бернини, за да стигнете до изяшната фасада на катедралата “Свети Петър”, която впечатлява с огромните си размери и пищност отвътре. Ако имате повече време можете да посетите и Ватиканските музеи и Сикстинската капела, а от покрива на катедралата се откриват едни от най-прекрасните гледки към Рим.

DSC05512

Тук слагам точка, защото както казах в началото, за Рим мога да напиша цяла книга, но идеята на днешната публикация е да ви заведа до най-интересните места, без да се отклонявам много в подробности. Надявам се разходката да ви е била приятна и ако ви е харесала публикацията, да я споделите с приятели. Докато стане време за нова такава не забравяйте да следите страницата ми във Facebook, защото там всеки ден ви отвеждам до любимите ми места по света!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s