Топ 10 Мадрид

Испанската столица, въпреки че е се намира кажи речи в центъра на Иберииския полуостров и е доста далеч от красивите плажове по средиземноморското крайбрежие, е една от най-популярните туристически дестинации. В тази публикация ще се опитам да ви разходя из стилния център, малките площадчета и някои от най-любимите ми музеи, за да се убедите сами, че макар и без море, Мадрид има всичко! Приятно четене.

1. Кралският дворец (Palacio Real)

Един от най-големите дворци в света, с 2800 спални и множество пищно украсени салони, дворецът в Мадрид е атракция, която си заслужава да посетите. Самата разходка вътре не е много дълга, защото не е отворен изцяло за посещение, а само определен маршрут. Също така в повечето зали е забранено снимането, което прави разходката до някъде по-приятна! Фасада отвън е красиво декорирана, макар и двореца да има скучна правоъгълна форма.

Фасадата на двореца.
От парка пред него.
От парадните стълби.
Още от стълбището.
Капелата в двореца.
Интериор.
Една от най-интересно декорираните зали.
Още интериор.

2. Катедралата Алмудена (Catedral de la Almudena)

В самото сърце на Мадрид, на един хвърлей от кралския дворец, се намира тази неокласическа катедрала, строена от 1883 чак до 1993. Тя се издига върху останките от по-ранен мюсюлмански храм и от идва и името и (al-mudayna) от арабски означава “цитадела”, а самата арабска цитадела е под кралския дворец. Както в много култури и тук говорим за приемственост.

3. Парк “Кампо дел Моро” (Campo del Moro)

Зад двореца се намират кралските градини “Кампо дел Моро”. С думата “моро” се наричат испанските араби. А паркът е един от най-красивите в столицата. С дългите си прави алеи, очертани от големи дървета, романтични фонтани и пауни, които още повече допринасят за кралската атмосфера в “райската градина”. Оставям ви да разгледате снимките:

4. Гран виа (Gran via)

Без съмнение най-известната улица в Мадрид. Архитектурата от миналия век е много добре презервирана, затова разходката по нея е цяло преживяване, само трябва да вдигнете поглед нагоре. Най-красивата сграда според мен е тази на “Метрополис”, а за да си направите най-хубавите снимки можете да се качите на rooftop bar “Circulo de bellas artes”, на отсрещната страна на улицата.

5. Площад “Сибелес” (Plaza Cibeles)

На площада има доста забележителни сгради, но вниманието ви със сигурност ще се прикове от сградата на кметството и фонтана в центъра на площада, който е там от края на 18ти век. Този фонтан, дал името на площада, изобразява богинята майка Кибела, теглена на колесница от два лъва, която е почитана в много митологии, дори в тракийската.

6. Парк “Ретиро” (Parque del Retiro)

Само на няколко пресечки от площад “Сибелес” се намира може би най-любимият на мадридчани и гости на града парк “Ретиро”. С красивите си дълги алеи, езорото с лодките и Кристалния дворец, този парк е неотменна част от преживяването като турист в Мадрид.

7. Музеят “Прадо” (Museo del Prado)

За мен музеят “Прадо” е може би най-добрата картинна колекция в цяла Испания и една от най-добрите в Европа. Входа за него е доста висок, но ако сте любители на изкуството не се чудете два пъти, защото “Ел Прадо” е мястото, където можете да се насладите на Веласкес, Ел Греко, Пикасо, Дали и други световни и европейски имена. Архитектурата в тази част също не е за изпускане.

8. Площад “Пуерта дел сол” (Puerta del Sol)

В старата част на Мадрид има няколко площада, които очароват със своята архитектура и живот. “Пуерта дел Сол” е и дом на скулптурата на мече, което се е покатерило на дърво – част от герба на Мадрид – затова не пропускайте да му се полюбувате от близо и да си направите някоя снимка там!

9. Площад “Майор” (Plaza mayor)

Правоъгълната форма и арките, които затварят площада отвсякъде по-скоро ми напомнят за Италия, а не сърцето на испанската столица, но пък червения цвят и контрастиращите черни кули, силно подчертават иберииския му характер. Макар да е предпочитано от туристите място, а аз винаги се старая да ги избягвам, ще си призная, че съм сядал на кафе там и ми хареса.

10. Пазар “Сан Мигел” (Mercado de San Miguel)

А след дълга разходка, можете да се отбиете и до намиращия се наблизо пазар “Сан Мигел”, който прилича повече на модерен бар в стара стъклена сграда от началото на миналия век, отколкото на пазар. Там ще можете да опитате местните тапас (хапки с всевъзможни неща отгоре) и да се насладите на чаша студена бира или вино от Риоха (Rioja) – най-добрата област за винопроизводство в Испания.

“Cosido” – най-популярната манджа от Мадрид.

Така завършва моята разходка в Мадрид. Надявам се да е била вдъхновяваща и полезна за вас любителите на пътувания! А ако още не сте прочели другите ми публикации за Испания, то можете да го направите на следните връзки: Коста Брава, Испания, Уикенд в Барселона и Барселона за напреднали. През останалото време не пропускайте да следите и страницата ми във Facebook!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s