Коста Брава, Испания

В близост до Барселона се намират едни от най-красивите плажове в цяла Испания, а малки селца по стръмните скалисти склонове сякаш са спрели във времето. Ако сте любители на кристално бистрата и синя вода, то Коста Брава е вашето място. Останете с мен до края, за да се запознаете от близо с тези не толкова популярни локации по Средиземноморието.

Льорет де Мар ( Lloret de Mar)

Плажът на Льорет де Мар.

Поради близостта си с Каталунската столица, Льорет де Мар (или Йорет де Мар, както звучи на испански) е предпочитано място за почивка и алкохолен туризъм на Коста Брава. Можете да стигнете с влак до градчето преди Льорет (Blanes) и от там с автобус, който ви взима от самата гара и за 15 минути ви отвежда до Льорет де Мар. Но ако сте решили да посетите красивите малки заливчета по Коста Брава, то обезателно ще ви трябва кола.

Плажната с хотелите.
Замъкът.
Катедралата.
Гробището в типичния стил “Модернизъм”.
Още от гробището.
И още.
Заливче.
Пътечки към малките заливчета.
Градините “Санта Клотилде”.

Тоса де Мар (Tossa de Mar)

От крепостта.

В съседство е градчето Тоса де Мар, с богат исторически център, където можете да се пренесете в Средновековието. От бойни снаряжения и кули, през калдъръмени улички и каменни къщи до типичните за испанските курорти крайбрежни алеи с ресторанти, Тоса разполага с всичко, за да ви гарантира приятно прекарване. Можете да стигнете по същия маршрут от Льорет де Мар, чрез влак и автобус (+15-20минути), но ако решите да наемете кола, то изживяването ще бъде максимално и ще успеете да посетите повече места.

Останките от една църква.
Когато погледнеш надолу.
Плажът на Тоса.
Градът и кулите.
Преди залез.
Хоризонтът обагрен в червено.
Уличките на Тоса.

Бегур (Begur)

Бегур.

Продължете на север около брега на морето, за да стигнете до друг известен курортен град по Коста Брава – Бегур. Както повечето места в тази част на Испания и тук има Средновековна крепост, от която се откриват страхотни гледки към близкото заливче и равнината. Интересни за мен бяха вилите на заможни бегурци, натрупали състояние в Куба и повлияни от Карибската култура, построили нещо нетипично за Каталуния. Освен тях, следа са оставили и изселниците от Андалусия. Една от улиците в градчето носи типичната атмосфера на андалуско селище. Посетете и фара Сан Себастиян за спиращи дъха гледки към залива от друга страна на скалния масив.

Крепостта в далечината.
Една от многото кули.
Каменните къщи.
Кармен Амая.
От зъберите на крепостта.
Улицата, която напомня за Андалусия.
Декорация в стил карибска вила.
Фар “Сан Себастиан”.
Панорамата от фара.

Палс (Pals)

Палс.

Следващата спирка е Палс. Намира се в непосредствена близост до Бегур, но като че ли там времето е спряло. Заобиколен от ниви, историческият център се намира на възвишение, сякаш откъснат от света. Срещу 1€ можете да се качите на кулата, издигаща се в стария град, а от там погледа ви стига чак до морето през равнината от обработваеми земи в пастелни нюанси. Плажовете на Палс са друга задължителна спирка.

Църквата на Палс.
7:30 по изгрев.
Най-високата сграда в Палс.
Гледките от кулата.
Църквата по залез.
Плажовете на Палс.
Скачането от скалите е забранено, по принцип.
Камък и цветя.
Още от архитектурата на Палс.

Палау-Сатор (Palau-Sator)

Към стария град.

По подобие на Палс, и това селце разполага с красив Средновековен каменен център, където разходката трае не повече от 30 минути, но поне не е толкова туристическо. Паркингът на входа на селото е безплатен, според мен като мярка за привличане на по-голям брой туристи.

Чешма.
Главната кула-порта.
Улицата с котките.
Още кули.
Зелената фасада.
Едно малко площадче.
Задната страна на входната порта.
Главният вход към стария град.
Църквата на селото.

Ператаяда (Peratallada)

Ператаяда.

Една от перлите в тази зона, Ператаяда (или “дяланкамък” в превод) е селце, което е леко по-отдалечено от плажа, но има неповторима атмосфера. Известно е и с най-добрия сладолед, произвеждан от италианец, който преди много години решава да се премести тук, след като се влюбва в каменното село. Аз го опитах, но не останах особено впечатлен, ако трябва да бъда честен. В селцето ще намерите много ресторантчета, където да опитате испански и каталунски специалитети.

От централния площад.
Фасадите, отрупани с цветя.
Модел.
От улицата с баровете.
Заспало котенце.
Цветя.
Известният сладолед.

 

Историческият център.
Още от историческия център.

Кадакез (Cadaques)

Кадакез.

Вдъхновявал творци като Салвадор Дали със своите тюркоазено сини води и бели фасади, Кадакез е като диамант в короната на Коста Брава. С думи не може да се опише красотата, която са сътворили природата и човекът. Ако сте почитатели на изкуството, то къщата-музей на Дали е едно от местата, които трябва да посетите, но през летния сезон е препоръчително да си запазите билет предварително. Разходката по дългата крайбрежна алея, пълна с ресторанти, открива невероятни гледки към накацалите по склоновете бели къщи, а една постройка доминира пейзажа – катедралата на Кадакез.

Цветовете на Средиземноморието.
Едно от най-добрите места за снимка.
И много цветя.
Фасади.
Улички.
Панорама от терасата пред катедралата.
Картичка за баба ми.
От катедралата.
Статуята на Салвадор Дали.

Така завършвам нашето пътуване из Коста Брава, с което се надявам да съм успял да ви вдъхновя за нови приключения. Надявам се този пост да ви е бил полезен и очаквам обратна връзка на страницата ми в Facebook, където по традиция всеки ден ви водя до различни кътчета от света! А ако все още не сте прочели публикациите ми Уикенд в Барселона и Барселона за напреднали, то сега е момента да го направите.

Приятно лято!

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s