Барселона за напреднали

Когато живееш в един град, успяваш да го опознаеш по начин, по който никога не би ти се отдала възможност, ако го посетиш като турист. Ако си изследовател и обичаш да откриваш нови места, то със сигурност можеш да стигнеш до такива, които все още не са се превърнали в притегателни за масата от туристи и ще изживееш града като местен. Поради тази причина днес ще ви издам някои от любимите ми “тайни” локации в Барселона, макар и не толкова тайни.

Нека заедно да се разходим из Барселона.

Когато става дума за паркове предпочитам да отида на място, където няма никой в радиус от 20 метра например и мога да си почина от шума, хората и града сред красива природа. Най-доброто място за това е паркът около делтата на Йобрегат. Намира се заключен между морето, реката и Ел Прат – селце дало името на летището на Барселона. Паркът е огромен, с много животински видове и със сигурност няма да успеете да го разгледате. През лятото плажът му е един от най-спокойните в близост до Барселона и се посещава предимно от местни.

Диви коне в парка по делтата на реката.
От плажа на Ел Прат.
Водно огледало.
Една изоставена сграда в парка, до която можете да стигнете пеша.

Следващата спирка не е само парк, а парк с лабиринт – истински, като от приказките. Пред лабиринта има една вила-дворец в арабски стил, като от филмчетата за Аладин. Може би сте го видяли вече в един от клиповете на Галена, сниман точно там. Входната такса за Лабиринта на Орта (El laberinto de Horta) е по-скоро символична, затова горещо ви препоръчвам да го посетите!

Този дворец ви посреща на влизане в парка.
Скулптурните композиции в парка.
Лабиринтът в Орта.
Още от парка.
Централен изглед.

Има още един дворец с красиви градини, които обичам да посещавам и там входът е свободен – Градините на двореца Педралбес (Jardines del palacio de Pedralbes). Не е много голям, но пък е много красив. С малки езерца, много цветя и един дворец.

От градините на двореца в Педралбес.
От друг ъгъл.
Манастирът в Педралбес.
В тази католическа църква има параклис на БПЦ.

Ако обичате местата с панорама гледка, то не трябва да пропускате Бункерите на Кармел (Los bunkers del Carmel). Най-доброто време да ги посетите е преди залез, когато небето се оцветява в жълто-розово, и ако имате късмет, можете да слушате музика на живо от някой китарист, който също като вас се наслаждава на залеза от там.

Нощен изглед.
От Бункерите се вижда целият град.
Още от Барселона.

Докато сме на вълна парк с гледка няма как да не спомена градината с кактусите (Jardins de Mossen Costs i Llobera) на хълма Монтжуйк. Там ще видите едни от най-големите кактуси, а входът е свободен, така че не се колебайте. Гледките към града също си заслужават.

Кактуси като сърца.
Още от парка.
Гледката от терасата.
Гледките през деня са много впечатляващи.
Но също така си заслужава да го посетите и след залез.

Светът се ражда във всяка целувка (El mundo nace en cada beso) е стена в Готическия квартал, облепена с малки плочки със снимки, в които има много послания, като заедно погледнати от разстояние образуват по-голяма картина да две целуващи се устни. Освен снимката за инстаграм, можете да разгледате и малките снимчици, защото те са това, което има повече значение в случая.

Идеално място за снимка.

Любимите ми квартали за разходка, когато не желая да се блъскам с туристите са Грасия и Побле ноу.

Една от първите работи на Гауди е именно в Грасия.
От карнавала в Грасия.
И още.
Кулата на Водоснабдяването в Барселона в близост до Побленоу.

Надявам се тази публикация да ви е била полезна като планирате почивка в Барселона и отварям скоба за местата, изброени тук. В град като Барселона е много трудно да се усамотиш и скриеш от тълпите туристи. Тези локации до голяма степен са популярни поне сред местните, а като нищо можете да се засечете и с някой турист, защото напоследък добиват популярност. Това, което ви гарантирам, че няма да видите е автобус китайци със селфи стикове в настъпателна позиция.

Не забравяйте да следите и страницата ми във Facebook за още снимки и ако ви е харесала публикацията ми да я споделите!

Приятно лято!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s