Топ 10 Чикаго (част 1)

И този път ви отвеждам на едно презокеанско пътуване до един от най-популярните градове в САЩ – Чикаго, или както местните го произнасят Шикаго. На мен ми беше много интересно и направих моето малко разследване и сега ще споделя с вас какво научих! Първите европейски заселници били французи и на френски съчетанието “ch” се произнася като “ш”, а не както в английския, където е “ч”. За още интересни факти и красиви снимки останете с мен до края! Приятно четене.

1. Круиз по реката

Най-добрият начин да разгледате ветровития град е да вземете кораб по реката. Препоръчвам го много силно, защото по този начин ще успеете да научите много интересни факти за Чикаго и негово развитие през вековете, а гледките от паубата са несравними. Цените варират между 35-40$, а продължителността на круиза е 90 минути. В снимките по-долу ще ви разкажа за някои от най-интересните обекти по маршрута.

В дясно кеят на армията.
От езерото Мичиган.

2. Мичиган авеню (Michigan Avenue)

Или “The magnificent mile”, така наричат най-известната улица в Чикаго, която е приютила едни от най-емблематичните за града сгради и световноизвестни бутици. Разходката там е задължителна, защото освен за покупки, там има и много места за развлечение. В следващите точки ще се опитам да ви разведа из едни от най-интересните за мен места по Мичиган авеню.

Атмосферата по Мичигън авеню.
Конна полиция.
Булевардът от високо.
Мостът, където Мичигън авеню среща река “Чикаго”.
Детайл от един от многобройните мостове по река “Чикаго”.

3. Джон Ханкок Сентър (John Hancock center)

За феновете на високите сгради и rooftop баровете, сградата на 875 Мичиган авеню е едно от задължителните за посещение места. Аз лично останах силно впечатлен както от архитектурата на сградата отвън, така и от красивите гледки, които се откриват на 360 градуса! Барът на 96 етаж е непретенциозен и предлага голяма селекция от напитки. Цената на една бира например е 10,50$, което не е никак зле за място с такива гледки!

Оставям ви да разгледате панорамата!

4. Водната кула (Chicago Water tower)

Построена през далечната 1869 година, Водната кула е една от малкото сгради, които оцеляват през големия пожар в Чикаго от 1871 година и днес един от символите на града. Въпреки че е заобиколена от множество небостъргачи, кулата доминира малкото площадче в самия център на Мичигън авеню и приковава гледките на минувачите със своята каменна фасада.

Водната кула на фона на някои от най-високите небостъргачи изглежда незначително малка.
Още от Водната кула.
Гледката от хотела, където отсядаме.

5. Лондон Хаус рууфтоп бар (London House rooftop bar)

Едни от най-красивите гледки в Чикаго се откриват от последния етаж на хотела Лондон Хаус (London house) в близост до реката. Перспективата към основните забележителности в центъра на Чикаго, която се отваря пред вас, когато излезете на откритата тераса е невероятна. Въпреки че не е толкова висока, откритата тераса ви поставя на едно много добро ниво, със страхотни панорамни гледки към Даунтаун Чикаго.

Бонус тема: Tribune tower

За тази сграда научих от туристическия гид, който ни разведе по реката “Чикаго”. Освен впечатляващата неоготическа архитектура, сградата има и много интересна история. По време на строежа, пратениците на “Чикаго Трибун” (местен вестник) донасяли фрагменти от световно известни монументи, които вграждали във фасадата на небостъргача и могат да се видят и до днес. Ще изброя някои от най-известните: Парижката Света Богородица, Тадж Махал в Индия, Великата Китайска стена, Египетските пирамиди в Гиза, Акропола в Атина, Света София в Истамбул и други! Интересно, нали? Тъй като сградата е в процес на реставрация не успях да направя добри снимки на детаилите от близо, но когато отворят достъпа до нея отново ще се върна!

Останалите 5 локации ще ви представя в следващата ми статия. През това време следете страницата ми във Facebook за снимки от цял свят и още интересни истории!

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s