Стокхолм, Швеция

Този пост е за любителите на Северна Европа, където се намират едни от най-живописните градове на континента. Много цветни, понякога дори странни, и въпреки студа – винаги гостоприемни! Останете с мен до края, за да се запознаете с перлата на Скандинавските столици – Стокхолм!

Започвам нашата разходка от едно от най-емблематичните за Швеция места – Кралският дворец в Стокхолм! Ако обичате да се връщате назад във времето, то тогава горещо ви препоръчвам да отделите няколко часа, за да разгледате този пищен дворец и неговите богато украсени в бароков стил зали! Дворецът дължи сегашния си вид на пожар, който изгаря средновековната крепост в края на 17-ти век и отваря път на бароковота архитектура, която днес е доста застъпена в старата част на града. Едно от най-интересните места в двореца е кралският трезор, където можете да разгледате корони от 16-ти до 20-ти век. За съжаление в трезора беше забранено да се снима, но пък съм направил много хубави снимки от интериора на двореца.

Кралският дворец в Стокхолм.
Вътрешният двор, където по обяд се сменят гвардейците.
Капелата към двореца.

Във всички зали на двореца има много учтиви уредници, които са на ваше разположение да отговорят на всякакви въпроси. На мен една млада дама ми разказа, че в Швеция, въпреки че Християнството е основна религия, вече почти никой не вярва в църквата, и с всяка изминала година има повече и повече атеисти.

Главното стълбище.
Една от най-красивите зали.
Кабинет.
Детайли.
И много пищност.
А в тази зала се провеждат приемите.
Гвардията.

Старият град на Стокхолм е много добре поддържан и образец в презервирането на средновековната архитектура от Скандинавия. Изграждането му започва през 1252 година, която се счита за рожденната дата на Стокхолм. Загубете се из малките улички или седнете на някое площадче да изпиете по нещо или да хапнете вкусен сладолед! Най-емблематичен е площадът “Стортогет”, с типичните къщички и музеят на наградите “Нобел”, които както знаете се раздават именно в Шведската столица.

Малките улички.
Пълни с ресторанчета и кафенета.
И красивата шведска архитектура.
А в далечината се виждат кулите на много красиви сгради.
Известният площад “Стортогет”.
Доминиращата сграда е тази на музея “Нобел”.
И красивите портали в Стария град.

На излизате от стария град се насочете към Операта на Стокхолм. Ще ви се наложи да преминете през един от многото красиви мостове свързващи островите на Скандинавската столица. Снимките от там са страхотни. Зад Операта се намира Кралският парк или Кунгстрадгарден (Kungstradgarden). Идете и до Кралския драматичен театър, чиято сграда в стил Арт нуво, краси центъра на Стокхолм от 1908 година.

Стокхолм.
Мостовете и панорамата.
Архитектурата.
Операта на заден план.
Кралският парк.
Фонтан в Кралския парк.
Кралският драматичен театър.
Детайли.
И още от зоната на театъра.

В тази зона се намират и едни от най-скъпите бутици по улица “Бирген Ярлсгатан”, ако я последвате ще ви отведе до Библиотеката на Стокхолм, зад която има още един красив зелен парк. Друга важна шопинг артерия в града е Дротнинггатън (Drottninggatan), където освен покупки можете да си направите и една много добра разходка.

Красивите сгради.
Още от този квартал.
Синагогата.
Музеят на Армията.
Една впечатляваща църква в тази зона.

Не пропускайте да посетите и кметството на Стокхолм, което е една от емблемите на града. Около него има красиви градини, които през лятото са чудесно място за разходка.

Кметството на Стокхолм.

Това бяха едни от любимите ми локации в Стокхолм, надявам се разходката да ви е била приятна и да съм успял да ви вдъхновя за нови пътешествия из Европа! А до следващия път не пропускайте да следите страницата ми във Facebook за много снимки от света и у нас!

Оставям ви с този кадър от гарата на Стокхолм.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s