Топ 10 Лос Анджелис (част 2)

Днес продължавам да ви разказвам за любимите ми квартали на Лос Анджелис и градчета в града, някой от които заслужават самостоятелен пост! Ако не сте прочели още Топ 10 Лос Анджелис (част 1) то сега е момента. В тази публикация ще ви разведа из станалите емблематични за цяла Америка квартали на ЛА с лукса, красивите плажове и филмовата индустрия. Приятно четене!

6. Холивуд (Hollywood)

H O L L Y W O O D

Меката на киното, мечта за всеки актьор по света и една от най-забележителните атракции на Лос Анджелис. Аз не успях да го обикна от първия път, когато го посетих през 2017 поради ред причини: мърсотията – нещо, което се среща на много места в Щатите, но за такава забележителност очаквах да полагат повече грижи, бездомниците – на всеки ъгъл, и както казваме на български “всеки луд с номера си”, многото туристи – просто не съм фен на пренаселените места. Но трябва да призная, че по “Алеята на славата” има и много красиви театри, барове и ресторанти, които макар и насочени към туристите, имат своя чар, и големите палми по булеварда, които на фона на калифорнийското небе, изглеждат още по-красови. Разходете се измежду звездите по алеята, за да откриете вашите любимци. А за любителите на катеренето препоръчвам да се изкачите до знака на Холивуд, за който писах в предишна публикация: Пътят ми към “H O L L Y W O O D”.

Холивуд.
Звездите по “Алеята на славата”.
Любимата ми сграда там – Китайският театър.
И от близо.
2019-та се случи да бъда в ЛА, когато раздаваха Оскарите.
Но зад ограничителните мрежи…
Кадър с ЛА и задната част на надписа “Холивуд”.

7. Бевърли Хилс (Beverly hills)

Знакът “Бевърли Хилс”

Смисленото продължение на Холивуд, защото където има известни хора, има и много богаташи. А най-хубавото на Бевърли Хилс е че е много чист и подреден, и отсъствието на просяци разбира се. Лъскавите витрини на световно известните марки по “Родео драйв” сякаш се надпреварват коя ще излезе с по-оригинална витрина. Ако влезете по по-малките улички, там ще намерите много ресторанти от висок клас, но в близост има и вериги за бързо хранене на достъпни цени. На толкова луксозно място не е изненада, че дом намират и едни от най-добрите магазини и галерии за интериорен дизайн. А ако се разходите в околностите, то ще се нагледате и на красиви къщи и градинки, а може и да видите някоя звезда!

“Родео драйв”.
Бутиците.
И още от същото място.
Подредените като по конец палми.
Кметството на Бевърли Хилс.
Едно паркче.
Галериите.
И част от съобщенията, които ни дават.

8. Санта Моника (Santa Monica)

Краят на историческия път “Route 66”.

Плажове, океан, сърфисти, шопинг и ресторанти! Това са едни от най-характерните неща за правене в Санта Моника сред местни и туристи. Макар да не ми е най-любимият плаж в ЛА, трябва да призная, че има доста неща за правене там, като например: разходка по кея с атракционния парк, каране на колело по крайбрежната алея, сърф или просто къпане в океана, или шопинг по 3та улица. Залезите на плажа обаче са най-приятното занимание там! Преди време включих Санта Моника в публикация за Плажовете на Лос Анджелис, която можете да прочетете тук! Интересен факт е че макар да попадат в Лос Анджелис, Санта Моника и Бевърли Хилс имат статут на градове.

Плажът на Санта Моника.
Преди залез.
3та улица с магазините и заведенията.
Увеселителният парк върху кея на Санта Моника.
Залезите в Калифорния са едни от най-красивите!

9. Винис бийч (Venice beach)

Каналите на Винис бийч.

В съседство на Санта Моника и един от най-посещаваните квартали по крайбрежието на Тихия океан в ЛА. Плажната алея е свързана с тази на Санта Моника и така можете да ги съчетаете в една разходка, било то с колело или пеша. Не пропускайте да посетите каналите на Винис, където е пълно с красиви къщи, свързани помежду си чрез канали и много мостове над тях. Ако търсите място за хапване, мога да ви препоръчам булевард “Abbot Kinney”, където са съсредоточени много ресторанти и барове с добър нощен живот. Уличното изкуство е силно застъпено по крайбрежната на Винис и там постоянно кипи живот. В символ се е превърнал окаченият надпис VENICE на едно кръстовище в близост до плажа.

Красивите къщи.
Във всякакви архитектурни стилове.
И цветя навсякъде.
И още от каналите.
V E N I C E
Емблематичните сгради на входа на плажната алея.
Изкуството е навсякъде, както споменах.
И още от плажната алея.
Преди залез.

10. Около “Дъ Гроув” (The Grove)

Urban lights.

В тази зона обичам са се разхождам и през деня и вечер, сега ще ви обясня защо. “Дъ Гроув” е голям шопинг мол, не много отдалечен от центъра на ЛА и в близост до Холивуд и Бевърли Хилс. Самите магазини са на открито, имитирайки улица за пазаруване, има паркче с фонтан и много кафенета около него и един стар трамвай като туристическа атракция. До него е разположен и Пазара на фермерите (Farmers market), където можете да си купите какви ли не вкусотии. Само на 20тина минути пеша от там се намира Окръжният музей зa изкуство на Лос Анджелис (LACMA), който привлича посетителите с една експозиция на градски лампи от ЛА в парка си. Вечер, когато са пуснати е най-доброто време да посетите тази забележителност!

Театърът на “Дъ Гроув”.
Пазара на фермерите.
Красивите улички.

Farmers market.

И още от Farmers market.
“Урбан лайтс” през деня, без много туристи.
И същото място вечер.
Шопинг центъра “Дъ Гроув” вечер.

Свършиха ми точките, а има още толкова много места, за които не успях да ви разкажа! Давам ви бонус локация, от която можете да видите целия град – Обсерваторията “Грифит” (Griffith observatory) и ви очаквам в страницата ми във Facebook, където както знаете всеки ден публикувам нови снимки от различни места по света!

Куполът на обсерваторията.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s