Топ 10 Лос Анджелис (част 1)

От доста време не съм писал за Съединените американски щати, затова днес ви отвеждам пак в Калифорния и ще ви запозная с любимите ми квартали на Лос Анджелис. За някой от тях вече е ставало дума в предишни публикации, а днес ще се опитам да ги представя от друг ъгъл. Най-хубавото на ЛА е разнообразието на неговите обитатели, от Азия през Европа, чак до Латинска Америка – в рамките на този град можете да познаете различни култури от цял свят! Останете с мен до края в тази разходка из града на ангелите!

1. Ел Пуебло (El pueblo)

El pueblo

Започвам от селото (el pueblo), защото именно от там започва и съществуването на “Селището на Дева Мария, царица на ангелите, на река Порсюнкула” или както всички днес го наричаме накратко Лос Анджелис. За мен това е една от най-интересните части, заради запазената колониална архитектура, мексиканското пазарче и централният площад. Посетете и къщата Авила, която е най-старата запазена постройка в ЛА и днес представя експозиция за бита и навиците на хората от тази епоха. В непосредствена близост се намира една от най-красивите, запазени в оригинален вид гари в Америка – тази на “Съединението” (Union station). Разходете се в салона ѝ или в градината до нея, където можете да отдъхнете под сянката на големите дървета. Не пропускайте и катедралата на Ел Пуебло, която е в стила на колониалната архитектура.

Площадът на “Селото”.
Още от площада и на заден фон “Юниън стейшън”.
Пазарчето на “Ел Пуебло” с мексикански стоки.
Кактусите в двора на най-старата постройка в ЛА – музеят Авила Адобе.
Интериорът на “Юниън стейшън”.
Градините на гарата.
Детайл от интериора.

2. Китайският квартал (China town)

Входната арка към Китайския квартал.

Обожавам китайската култура и начина, по който я презентират по цял свят. Без да съм посещавал Китай и дори да имам съвсем общи познания за тази дестинация, само от пътите, в които съм се разхождал в Китайските квартали, имам усещането, че съм бил там. Интересната им архитектура с типичните покриви и многото фенери, окачени между сградите, привличат с цветовете си. А малките местенца за хапване предлагат храна на достъпни цени. Има и много базарчета, където можете да си купите доста интересни китайски стоки.

Дракони от Китайския квартал на фона на Кметството на ЛА.
Будистки храм.

За този квартал съм писал и преди в публикацията ми за Китай отвъд океана.

3. Малкото Токио (Little Tokyo)

“Литъл Токио”

Стигаме и до любимия ми квартал в централната част на ЛА – Литъл Токио! За мен Лос Анджелис е едно от най-добрите места да опитате суши, а най-вкусната му разновидност е “Калифорния рол” с рак и авокадо – уникална комбинация! Също като в Китайския квартал, и в Литъл Токио ще намерите традиционната улична декорация с фенери, облите камъни и фонтанчета, само че този път в японски стил. И в двата квартала има храмове и музеи, които свободно можете да посетите, за да се запознаете по-добре с културата им.

Атмосфера от “Малкото Токио”.
“Калифорния рол”.
Будистки храм в “Литъл Токио”.
Един от любимите ми ресторанти, където винаги има опашка от чакащи за маса.

4. Финансовият център (Downtown) и Бункер Хил (Bunker hill)

Финансовият квартал от терасата на Концертната зала “Уолт Дисни”.

Не сте били в Америка, ако не сте посетили някой от финансовите квартали, пълни с небостъргачи и кипящ бизнес живот през деня. Усещането, когато вдигнете главата нагоре и не можете да стигнете с погледа си до върха на сградата е уникално! В ЛА има доста красиви небостъргачи, но аз ще се спра на едни по-дребни сгради. Концертаната зала “Уолт Дисни” (Walt Disney concert hall) и музеят “Дъ Броуд” (The Broad), намиращи се една до друга, са две от най-красивите модерни сгради в Америка и емблеми на Лос Анджелис. Гарантирано ще ви впечатлят отвън, а музеят “Дъ Броуд” е със свободен вход и силно ви препоръчвам да го посетите, защото там има много интересни експонати! Друго място, което си заслужава да включите в листата си за ЛА е Библиотеката с красиво декорирания таван под купола.

Даунтаун.
Когато вдигнеш поглед нагоре.
Финансовото ядро на ЛА.
Фасадата на Концертната зала “Уолт Дисни”.
И музеят “Дъ Броуд”.
Един от най-известните експонати на музея.
Още от музея.
Библиотеката в далечината.
Красивият таван на централната зала под купола.
Нощен Даунтаун.

5. Историческото ядро (Historic core) и Административният център (Civic center)

Любимата ми сграда от стила Арт Деко – “Eastern Building”.

Ако харесвате Арт Деко и старите филми, то театралният булевард Бродуей е вашето място. Когато се разхождам измежду старите красиви сгради там, имам чувството, че се пренасям в миналото. Въпреки мърсотията по улиците и олющените фасади, мястото пази наситената история на един град, силно свързан с културата и филмовото изкуство. Едно от местата, който задължително трябва да посетите е Последната книжарница (The last bookstore), която впечатлява с декорацията си от стари книги. Разходете се и до Кметството на ЛА и парка пред него, който е приятно място да поседнете и да се полюбувате на слънчевите лъчи. За любителите на гледките от високо, препоръчвам да се качите на последния етаж на Кметството, от където се открива панорама към целия град. Удоволствието е напълно безплатно и слабо познато за туристите.

Театралният булевард “Бродуей”.
Атмосфера от Историческото ядро на ЛА.
Още от “Бродуей”.
Театър “Лос Анджелис”.
Един от най-красивите ресторанти в старата част на Лос Анджелис.
“The last bookstore”.
Богато декорираният интериор на книжарницата.
Гледките от терасата на Кметството на ЛА.
И още панорама към Даунтаун.
Красивият интериор на Кметството.

Пак не успях да разкажа за всички места и впечатления от Лос Анджелис в една публикация, останалите ще се опитам да побера в следващия пост. Надявам се статията да ви е била интересна и ако ви е харесала не забравяйте да я споделите във Facebook! А в моята страница всеки ден ви очакват нови снимки!

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s