Северен Тайланд

Макар да не е толкова популярен като Банкок или Пукет, Северен Тайланд има много какво да разкаже и покаже. Аз ще се спра на два града, които посетих през април: Чианг Май и Чианг Рай – основани през 13ти век като столици на местните династии, днес столици на културния туризъм в Тайланд. Обещавам да ви отегча със снимки от будистките храмове, останете с мен до края!

Чианг Май

Макар да казах, че ще говоря за култура, няма как да пропусна факта, че въздуха в тази част от Тайланд е един от най-замърсените. На кацане в Чианг Май се виждаше гъстия слой мърсотия, сякаш сутрешна мараня обвиваше града. Но когато излязохме от самолета усетихме задушливия мирис като от нещо изгорено, а всички местни бяха с маски на лицата. В последствие установихме, че най-силно се чувства задушливия мирис преди обяд, след което смогът се вдига и газовете се разсейват.

Отседнахме в историческия център на Чианг Май, затова и първото, което направихме след като се настанихме в хотела беше да излезем на разходка и да разгледаме храмовете наблизо. А те не бяха никак малко! В един момент спряхме да влизаме в тях, защото след като си разгледал 5 храма, а температурата е 32 градуса, ти се иска да не видиш будистки храм до края на живота си. Или до следващия ъгъл на улицата, от където се подават куполите на друг такъв… Имаше много, наистина много храмове, които заслужават да намерят мястото си тук, но ще се спра само на най-важните:

Сребърният храм (Wat Sri Suphan)

Храмът на Голямата Ступа (Wat Chedi Luang)

Храмът Пан Тао (Wat Phan Tao)

На следващия ден започнахме с обилна закуска и предиобеда го бяхме отделили за един от най-ярките символи на града: Кралският парк Раджапруек (Royal park Rajapruek). Като нищо можехме да останем и целия ден там, защото парка е огромен! Аз останах силно впечатлен от тематичните градини, посветени на различни държави и култури от цял свят. Имаше още много красива и голяма оранжерия с оргидеи, а за любителите на насекомите бяха пригодили и една сграда като терариум, но с летящи вътре различни видове пеперуди в естествена среда.

Следобяда го посветихме на пазара за чадъри, който се намира съвсем близо до града. Ако бяхме отишли малко преди 17:00ч щяхме да видим и как ги правят, но ние изчакахме да отмине жегата, защото при разходката в парка се изпържихме.

Чианг Рай

На следващия ден пътувахме до Чианг Рай с организирана екскурзия, която имаше за цел да ни запознае с трите най-впечатляващи обекта там: Белият храм, Синият храм и Черната къща или Музея “Баандум”. Свързващото между всички тези обекти е че са построени от една и съща школа, ако мога така да се изразя, от големи имена в модерното изкуство на Тайланд. Проектите са сравнително нови, затова и разчупват канона при използваните цветове и материали, а в Черната къща имаше и прекрасна експозиция на картини и мебели с животински мотиви. Отварям една скоба, аз съм твърдо против убиването на животни и използването им за декорация, може би ако знаех, че експозицията включва този тип предмети, а не само картини на известния тайландски художник Тауан Дучани (Thawan Duchanee), нямаше да платя входна такса за нея.

Белият храм (Wat Rong Khun)

Синият храм (Wat Rong Suea Ten)

До храма продават сладолед от манго, кокос и сладък ориз!

Черната къща/Музея “Баандум” (The black house/Baandum museum)

Така завърши нашата кратка авантюра в Северен Тайланд. Искам да направя един апел към всички читатели на блога ми. Ако пътувате към Тайланд или която и да е дестинация, където има диви животни, опитайте се да се разграничите от този тип забавления. Знам че снимка върху слон, или как галите тигър, или пък с коала на ръце може би ще ви съблазни, но помислете за тези животни, дали това е тяхната среда, дали са щастливи, носейки пари на техните господари? Мястото на дивите животни не е сред хората, още по-малко забавлявайки ги, а ние, когато плащаме за снимка с тях или входна такса в тези паркове, допринасяме за процъфтяването на бизнеса им. Няма да си прекарате ваканцията по-зле, ако не сте се снимали къпейки слона. Слона няма нужда от вас да го къпете, природата му е дала хобот, пък и той е слон, много важно, че не се е изкъпал. Затова моля ви бъдете разумни туристи, това е единствения начин да се спре с експлоатацията на дивите животни. Благодаря предварително!

Ако ви е харесала статията ми за Чианг Май и Чианг Рай, то не забравяйте да я споделите в социалните мрежи, а докато стане време за следващата, можете да следите и страницата ми във Facebook, където всеки ден ви отвеждам до нови места!

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s