Банкок

Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит или просто Банкок е днешната дестинация! Да, така се произнася цялото име на тайландската столица, официално признато от Гинес за едно от най-дългите в света. Останете с мен до края за да научите още интересни факти за това екзотично място!

Банкок.

Как да стигнем?

Много авиокомпании предлагат полети до Тайланд от България с прекачване в Европа или Близкият изток, ако вземете билета от рано можете да намерите много добри оферти. Двете международни летища са BKK и DMK.

Придвижване в града.

Най-удобният начин за придвижване в града е чрез такси от приложението Grab, което функционира много добре и така ще избегнете опасността от измамите на таксиметровите шофьори. Друг вариант е метрото, което е чисто и прохладно, но мрежата не е достатъчно голяма, за да ви отведе до всяко място в този осем милионен град. В историческия център можете да вземете и тук тук.

Автобусът не е за препоръчване.

Къде да отседнем?

За мен най-добрата зона е около парка Лумпини (Lumphini park), където са съсредоточени най-лъскавите и модерни сгради, много молове, нощен живот и т.н. Историческият център също е вариан, но сградният фонд там е по-остарял. Моят съвет е по-скоро да си изберете хотел, който ви харесва, без значение къде е, защото в толкова голям град със сигурност ще ви трябва транспорт.

Кога да го посетим?

Целогодишно. Най-горещо е през влажния сезон април-октомври, затова може би ще е по-приятно да го посетите през ноември-март, когато е сухия сезон.

Аз го посетих през февруари и през април, и мога да кажа, че разликата във влажността си казва думата. Определено жегата се понася по-лесно през февруари. Сега като сме вече готови за пътуването ви пожелавам приятно четене!

Парк “Саранром”.

Банкок е известен с многото будистки храмове, големите пазари, щурият нощен живот, проституцията и масажите. Не е нужно да опитате всичко от първо лице. Някой неща е по-добре да останат мистерия! В кръга на шегата.

Банкок – река Чао Прая.

Започвам нашата разходка от сърцето на тайладската столица – Кралският дворец. Това беше и първото място, което посетих през февруари 2018, когато за пръв път стъпих в Банкок. Важен съвет: носете си чифт дълъг панталон или пола, защото няма да ви допуснат да влезете, ако не сте подходящо облечени. А двореца въпреки високата входна такса (500 бата) си заслужава всеки бат (местната валута)! Градините са много красиви и добре поддържани, а от всякъде стърчат златните куполи в южноазиатски стил и много орнаменти. Оставям снимките да говорят сами за мястото.

Двореца в Банкок.
Винаги пълен с туристи.
Гвардеец.

Само на няколко метра от двореца се намира и един от най-емблематичните будиски храмове на Банкок – този с Полегналия Буда (Wat Pho). За мен това е най-красивият храмов комплекс, който съм посетил в Тайланд. Освен позлатената огромна статуя на Буда, там можете да разгледате и останалите храмове с множество красиви статуи и да поседнете на сянка под някое дърво в оформените като зони за почивка части. Входната такса не е от най-ниските (200бата), но гарантирано ще ви хареса!

Величествената статуя на Полегналия Буда.
Храмовият комплекс.
Статуи в парка.
Орхидеите са навсякъде в Тайланд.
Централният храм.
Интериорът на централния храм.
Статуи на Буда.
И още детайли.

Китайският квартал (Chinatown) е следващата ни спирка. Много автентичен и интригуващ, направо ви кара да се почувствате като в Китай. На главната улица ежедневно се провежда пазар в късните часове на деня, където можете да си купите какви ли не храни, приготвени на момента пред очите ви!

Разликата в храмовата архитектурата е голяма.
Нощният пазар в Китайския квартал.
Атмосфера.
През нощта, когато всички реклами светят е дори още по-красиво.

В непосредствена близост е друг уникален храм за будистката култура – храмът със Златният Буда (Wat Traimit). Въпреки че е доста по-малък от всеки друг в центъра на Банкок, този храм е много популярен сред вярващите в будизма. Огромната статуя на Буда се намира на върха на храма в не много голяма, но за сметка на това пищно украсена зала и е направена от чисто злато преди повече от 700 години! Аз останах много впечатлен от това място и входната такса ми се стори по-скоро символична (40 бата).

Арката на Китайския квартал и храмът със Златния Буда.
Златният Буда.
Изящната декорация.
И още…

Има много красиви храмове из целия град, затова спирам до тук, за да мога да ви покажа и други интересни места като Као сан роуд (Khao san road) например. Основна нощна атракция, с много барове и ресторанти, салони за масажи, хотели и нощен пазар. Отделете поне една вечер за разходка там, атмосферата напомня Българското Черноморие, но в азиатски прочит. Пригответе се за много викачи, миризми на всевъзможни храни и силна музика от всякъде.

Тук тук.
Заведения по улиците около Као сан роуд.
Красиви лампи.

А ако желаете да се запознаете и с другото лице на Тайланд, където проституцията е нещо нормално и хиляди туристи минават оттам всяка вечер, то трябва да посетите Нана Пласа. Представете си го като червените фенери в Амстердам, само че с азиатска нотка. Ние отидохме да изпием по нещо и си тръгнахме доста бързо, не беше от най-привлекателните атракции за нашия вкус.

Вътрешният двор на една сграда, изпълнен с светлини и барове.
Религията намира място дори там.

Препоръчвам разходка по реката, защото така ще успеете да разгледате историческия център от друг ъгъл, макар водите и да са доста тъмни и може би мръсни. Ако имате късмет можете да видите и дами със своите лодки, които продават какви ли не неща на туристите.

Гледките от корабчето.
Един от най-красивите будистки храмове (Wat Down) в града, които все още не съм посетил.
Пазар навсякъде.
И какво е един пазар без конкуренция.

Посетете и парка Лумпини и кварталите около него, живота там е съвсем по-различен. Има много барове на терасите на хотелите от където се откриват страхотни гледки на 360 градуса. Най-известната такава тераса е The Moon bar, където един коктейл ще ви излезе около 40лв, но преживяването си заслужава. Повечето такива луксозни хотели имат дрескод, мъжете например не се допускат с къси панталони.

Парк “Лумпини”.
Обитател на парка.
Залезът от терасата Moon bar.
Коктейл с гледка.
И през нощта е още по-красиво!

Като за финал искам да ви покажа и нещо, което за мен беше много интересно. В Тайланд продават млечна напитка, която се казва “България”! Да, точно така, явно и там е популярно българското кисело мляко. Можете да го намерите в популярните магазини 7-eleven.

Млечната напитка “България”.

В град като Банкок има много интригуващи места, които трябва да посетите, но няма как да включа всичко в един пост, а и не искам да ви отегчавам. Надявам се с тези няколко локации да съм успял да ви пренеса в тази контрастна южноазиатска столица и да сте успели да уловите атмосферата ѝ! Не пропускайте да последвате и страницата ми във Facebook за още снимки и красиви места по света!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s