Уикенд в Барселона

Пътували ли сте до Барселона? Може да ви се стори смешно, но според мен е по-бързо и удобно да стигнеш до Каталунската столица, отколкото до българското Черноморие или пък Гърция. Много нискотарифни компании изпълняват полети всеки ден от София, а продължителността им е 2:30-3:00 часа. В сезона на отпуските тук можете да намерите всичко, от красива архитектура и добра кухня, до безброй партита и горещи плажове. Аз живея вече почти 3 години в Барселона, затова беше крайно време да я сложа и на картата с дестинации! Останете с мен до края, защото ще ви дам много полезни съвети и информация за туристически обекти като местен! Приятно четене!

“Саграда Фамилия”.

Полезна информация.

Кога да планираме?

Целогодишно. В град като Барселона винаги се случва нещо, така че не се притеснявайте, ще си прекарате добре. Естествено ако искате да идете на плаж и да се потопите в Средиземно море, то най-добрите месеци за това са от юни до октомври.

Летища и транспорт?

Главното летище е само на 10-15 км от центъра на града и се нарича Ел Прат (BCN), от България всички нискотарифни компании кацат там. Летището е свързано с града посредством метро(4,60€), автобуси (експрес 5,90€)(публичен 2,20€), влак(2,20€), а можете да използвате и такси. В зависимост от това къде трябва да стигнете, една или друга опция ви е по-удобна.

От гарата на влака или която и да било машина на местната компания за транспорт TMB, можете да си купите билет за 10 пътувания(11,35€), който вече е персонален и може да се използва само от 1 човек, и да се качите на влака или автобус до центъра на града. До съвсем скоро (2020 година) можеше да си купите картата Т10 за 10 пътувания и тя беше мултиперсонална и да я валидирате два пъти например в автобуса, така пътуването на човек излизаше около 1€.

Всеки билет за градския транспорт е валиден до 1:15ч след чекиране, и можете да правите връзки метро/влак/бус, изключение прави метрото до летището и специалния експресен автобус Aerobús.

Къде да отседна?

В Барселона. Като стане дума за центъра на Барселона, дори местните не могат да го поставят, тъй като градът е пълен със забележителности, а градският транспорт и мрежата на метрото са много добри, можете да отседнете във всяка точка на града. Гарантирано ще имате поне някоя забележителност наблизо, а до останалите ще се придвижвате с метро. Пригответе си удобни обувки, защото ще падне много ходене!

Сигурност в Барселона?

Барселона е сигурен град, но поради големите групи туристи, се случват и доста кражби, най-вече през летните месеци. Бъдете винаги нащрек дали чантата ви е затворена и не поставяйте скъпи вещи в нея. Внимавайте и с телефоните, защото има случаи например докато седите в някой ресторант на терасата и телефона ви изчезва от масата. В метрото също се краде доста, както и на плажа. А никой не желае да му откраднат телефона с яките снимки от ваканцията!

Ден 1

Сигурен съм, че сте чували за Гауди, най-големият архитект на Барселона, а може би и най-известният испански архитект на всички времена. Той е работил почти целия си живот за Барселона, като дори и 100 години след смъртта му, все още се работи по епогея на неговата кариера – Базиликата “Саграда Фамилия” (Sagrada Familia).

Саграда Фамилия от към фасадата “Страстите Христови”.
Интериорът, който представлява буквално гора от колони.

Затова реших първо да ви запозная с нея. Огромна, величествена, изумителна и чудновата са малко от епитетите, с които може да се опише този шедьовър. Няма да изпадам в подробности за историята и замисъла, само ще ви дам полезни съвети. За да влезете ви трябва билет, който е препоръчително да вземете предварително по интернет, за да сте сигурни, че няма да се свършат, а и излизат по-икономично.

Фасадата “Рождество” с езерцето пред нея.
Още от феерията на цветовете в базиликата.

В близост до нея се намира още един шедьовър от Модернизма – Болницата Сант Пау (Hospital de Sant Pau), който въобще не е за изпускане както отвън, така и от вътре! Макар вече да не действа като болница, в голяма част от сградите са запазени леглата, медицинските приспособления и много добре е описано какви са били функциите преди години.

Комплексът на болницата “Сант Пау”.

От там можете да се разходите до Пасео де Грасия (Paseo de Gracia) или да вземете метрото за няколко спирки до станция Диагонал (Diagonal L5), където е най-известната модна улица в Барселона. На мен ми наподобява Шанс Елизе в Париж. Но не се отплесвайте по витрините, ами вдигнете поглед нагоре, защото именно тук са едни от най-забележителните къщи в Барселона. За да ги посетите се изисква да заплатите входна такса. Два от шедьоврите на Гауди по булеварда са Каса Мила (casa Mila) и Каса Батльо (casa Batllo), не пропускайте и другите красиви къщи в близост!

Пасео де Грасия.
Украсената с рози фасада на каса “Батльо” за празника на града – “Сант Жорди”.
Интериор от каса “Батльо”.
Каса Мила.

Ако продължите до самия край на булеварда ще стигнете до централния градски площад “Пласа Каталуния” (Placa Cataluña), където можете да се снимате с гълъбите, преди да се отправите към другата популярна за разходки улица “Ла Рамбла” (Calle La Rambla de Cataluña), там също има доста известни сгради като къщатата с чадърите и театър “Лисеу” (Teatro Liceu)например, но аз ви препоръчвам да се отбиете до пазара “Ла Бокерия”(Mercado de la Boqueria), романтичният площад “Пласа Реал” (Placa Real) и ако все още имате сили да гледате Гауди, то друг негов забележителен проект е “Палау Гуел” (Palau Guell). Ла Рамбла стига до пристанището, ще минете покрай статуята на Колумб, и след това можете да се разходите покрай яхтите чак до Музея за история на Каталуния”.

Сгради по “Рамбла де Каталуня”.
Ла Рамбла.

Пазарът “Ла Бокерия”.

Фонтанът на “Пласа Реал”.

От там влизайки в старата част на града, първият квартал, който ви е на път е Ел Борн (El Born), не пропускайте красивата готическа базилика Санта Мария дел Мар (La basílica de Santa Maria Del Mar). В съседство е и квартал “Ел Готико” (El Gotico), където можете да си позволите да се изгубите из красивите малки улички, да изпиете нещо в някоя бар и да се полюбувате на старата Барселона. Там е и Катедралата на Барселона (La catedral de Barcelona), но не тази от Гауди, а официалната, която също трябва да посетите, защото е много интересна! Ако ви остане време и крака, винаги има много музеи, като например този на Пикасо (Museo de Picasso), които си заслужават!

Осветената от слънчевите лъчи базилика “Санта Мария дел Мар”.
Интериор от модернистичен вход на жилищен блок.
Катедралата на Барселона.

Добър завършек на деня може да е Магическият фонтан на Монжуйк (La fuente mágica de Montjuic), който в зависимост от сезона има различно разписание. Проверете линка за да не пропуснете спектакъла!

Минути преди да започне водният спектакъл на Монтжуйк.

Ден 2

За втория ден оставям по-малко известните, но все пак интересни места в Барселона. Можете да започнете с разходка по крайбрежната алея на Барселонета – старият рибарски квартал на Барселона, днес пълен с ресторанти и кафенета. Не пропускайте Вила Олимпика (Villa Olímpica) с яхтеното пристанище. Съвсем наблизо е и любимият ми парк в центъра на Барселона – “Суитадела” (El parque de la Cuidadela), където можете да си наемете лодка в езерцето, да се полюбувате на фонтана от Гауди или да поседите пред красивата сграда на Каталунския парламент. Комплексът е построен като парк с изложбени зали за първото световно изложение, състояло се в Барселона през 1888 и допринесло за международната слава на града. Много от сградите стоят и до днес и могат да бъдат видяни в парка. Като входна порта към изложението е построена Триумфалната арка (Arco del Triunfo). Интересен факт е, че Густаф Айфел се е явил на конкурса за световното изложение в Барселона с проекта си за Айфеловата кула, но жителите на Барселона не я харесали изобщо, и бил отхвърлен. Само няколко години по-късно тя ще се появи в Париж, за да се превърне в един от символите на Европа.

Любимият ми фонтан в парка “Суитадела”.
Триумфалната арка преди залез.
Каталунският парламент.
Плажът пред Вила Олимпика.

На няколко спирки с метрото от Триумфалната арка се намира друг експозиционен парк, също допринесъл много за културата и развитието на града. Ако слезете на Пласа Еспаня (Placa España), когато излезете от метрото пред вас ще се открие една от най-красивите гледки в Барселона. Качете се на терасата на мола Аренас (Centro comercial Arenas), за целта трябва да влезете вътре и да вземете асансьора или електрическите стълби, и от покрива се вижда цяла Барселона. Обезателно трябва да се разходите и до Музея за изкуство на Каталуня(MNAC), някога изпълнявал функциите на дворец за знатните гости на изложението през 1929, от там също се откриват страхотни гледки към града.

Площад “Еспаня”.

Перфектен завършек на вашия ден може да бъде и разходка в парка Гуел (Parque Guell), който е най-значимия и с най-голяма архитектурна стойност за Каталунската столица. Една част от парка се плаща, за да се контролира достъпа на туристи и да се събират пари за реставрация, но по-голямата част е със свободен достъп. Ако сте решили да го посетите ви съветвам да си вземете билети от по-рано, за да не губите време в опашки. Залеза от терасите на парка е невероятно красив.

Монументалната част с мозайките.
Панорамата, която се разкрива към града е невероятна.
Една от малкото сгради в парка.

Така завършвам кратката разходка из Барселона, не успях да ви заведа на всичките ми любими места, но по-натам ще ви разкажа и за някой от не толкова популярните туристически локации в Каталунската столица. През това време не пропускайте да следите страницата ми във Facebook за още красиви снимки и места по света!

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s