Природни паркове в САЩ

Този път ще си говорим за природа. Съединените Американски Щати може би са по-известни с големите градове, трафика и замърсения въздух, но са и дом на едни от най-красивите природни паркове, които някога съм посещавал. Днес ще ви запозная с трите най-величествени парка на територията на САЩ и ще ви дам полезни съвети за планиране на пътуването до тях. Приятно четене!

Национален парк “Йосемити”

Национален парк “Йосемити”.

Честно казано аз не бях чувал за този парк, преди да го посетя. При едно от пътуванията ми до Сан Франциско с колегите решихме да правим нещо по-различно и така стигнахме до това райско място. Намира се на около 4 часа път с кола от града и бих ви посъветвал да останете поне с една нощувка, защото има какво да видите. Ако не разполагате с толкова време, поне се опитайте да стигнете преди обед, за да можете да прекарате повече време в парка.

Реката в парка.

Това, което прави парка уникален са трите гори с гигантски секвои на по стотици години. Ние посетихме само една от тях и беше неповторимо изживяване! Най-известна е гората “Марипоса”.

От снимките не може да се добие реална представа за размера на дънера.
Вековна секвоя.

Когато карате с колата си из долината на парка Йосемити, на всеки няколко километра има места за спиране и табели с указания. Голяма част от природните форми имат имена. Не пропускайте да се полюбувате на скалата “Ел Капитан”, която сякаш пази величествената природа и доминира над съседните образувания.

В далечината се вижда “Капитана”.

Може би най-впечатляващи са множеството водопади, които се спускат от върховете на отвестните скали из цялата долина. В зависимост от сезона и пълноводието, каскадите променят и дебита си, затова може би най-доброто време за посещаване на парка е пролетта.

Водопад в Йосемити.
От друг ъгъл.
И в близък план.
Друг водопад в парка.

Гранд Каньон

Гранд Каньон.

Самото име говори много и не случайно. За мен дори прилагателното “гранд” не е достатъчно да обхване величието на Майката природа, сътворила това място. Имах удоволствието да посетя парка 2 пъти, веднъж през лятото и веднъж през зимата, и честно казано според мен зимата е по-добрият сезон, тъй като има по-малко туристи и климата беше мек, въпреки че имаше малко сняг. Паркът “Южен ръб” се намира на около 4 часа от Лас Вегас с кола, и също ви препоръчвам да останете поне една вечер там, за да можете да се насладите на залеза и изгрева от парка. По подобие на “Йосемити” и тук придвижването в парка се извършва с личен автомобил, като на всеки километър има нова наблюдателна точка. Ако не сте шофьор или просто ви е страх да карате в САЩ, винаги можете да си вземете организирана еднодневна екскурзия с автобус. Друга опция е прелитането с хеликоптер, което според мен ще е най-вълнуващото, но още не съм го правил. Малко по-далече от Лас Вегас се намира северният ръб на Гранд Каньон, който също все още не съм посетил и не мога да коментирам.

Гледките от Южния склон.
Още гледки.

Първата среща с Гранд Каньон ме остави без думи буквално. Когато се разкрият пред очите ти безкрайната дълбочина и пирамидалните форми на червеникавите скали, за миг онемяваш и започваш да осмисляш живота си, за да стигнеш до извода, че каквото и да е постигнало човечеството, най-великият творец е природата. Гранд Каньон не е място, а усещане. Чувство за връщане към корените и за нищожеството на човешкия живот, пред всемогъщата природа, което ни кара да се замислим поне за миг дали наистина нашите грижи и проблеми са толкова големи, колкото си мислим. Не не са, до този извод стигнах аз.

След краткото ми есе на тема “Човекът и природата” ви оставям с красивите кадри от Гранд Каньон.

Реката Колорадо, която почти не се забелязва.
Капан за сънища.
Обитатели на парка.
И един от най-добрите модели, които съм снимал.
Сняг по склоновете.
Още панорама.
Гранд Каньон.

Долината на Монументите

Трите най-известни скали в парка.

Без съмнение една от най-големите природни забележителности в САЩ. Паркът се състой от много скални образувания от червен камък, пръснати из равнината. Сакрално място и собственост на индианското племе навахо, като те се грижат и за подръжката му. Входната такса се заплаща за автомобил и както ви споменах по-горе най-добрият вариант е да отидете с кола под наем или организирана екскурзия. Ние останахме да пренощуваме една вечер и аз бях силно впечатлен от тишината и яркостта на звездите. Когато пристигнахме беше вече тъмно и единственото, което се забелязваше бяха силуетите на големите скали около хотела и красивите звезди по небето.

Пустинният пейзаж.
Паркът.

На следващата сутрин с изгрева се отправихме към парка, където гледките бяха изумяващи. Успяхме да се запознаем и с един местен, който живее на територията на парка и се грижи за стадо коне. Той ни покани в своята къща, снимки на която ще сложа по-долу, и ни разказа интересни истории за своите предци. Обиколката на самия парк с кола и кратките спирки за снимки траят не повече от 3-4 часа. Вземете си вода, защото вътре няма от къде да си я купите. На няколко места в парка местните продават ръчно изработени сувенири, които може да са страхотен подарък и така ще подпомогнете общността. Можете да се качите и на кон, ако сте любители на този тип преживявания. Аз от доста време вече не посещавам зоологически градини и всякакви такива места, където има животни в клетки или животни, заставени да изпълняват дадени неща с цел приходи за съдържателя. Поради тази причина не се качих на кон, макар и да видях, че конете живеят свободно в парка без никакви решетки и могат да ходят, където си поискат.

Това конче имаше кристално сини очи.
Приятелят ни Лоренцо, представител на местното племе навахо.
Къщата на Лоренцо, която може да ви изглежда малка, но вътре имаше три легла и огнище в средата, и оставаше място.
Още гледки от парка.
Завършвам с тази природна забележителност, която се нарича “Конската подкова” и се намира по пътя между Гранд Каньон и Долината на Монументите.

Ако ви е харесала публикацията ми, моля да я споделите, и не забравяйте да ме следите на страницата ми във Facebook за нови снимки с интересна история всеки ден!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s