Брайтън, Великобритания.

Напоследък всички говорят за Брекзит. Дали ще се случи, ако е така при какви условия, как ще ни афектира и дали ще можем да продължим да пътуваме свободно? Да, май-последното ни засяга най-много! Посещавал съм Лондон безброй пъти и обожавам неговата култура, но има едно място съвсем наблизо до Лондон, за което бях чувал и преди, но не предполагах, че ще ме впечатли чак толкова. На около час път на юг с влака се намира градчето Брайтън. Аз бях там само за няколко часа и не успях да вида много, но бих се върнал, за да го разгледам по-обстойно. А сега нека ви покажа защо ми хареса толкова това градче на океана!

Крайбрежната алея на Брайтън.

Ще започна моя разказ от Кралския павилион.

Ориенталският силует на Кралския павилион.

Мястото, което със сигурност трябва да посетите в Брайтън е Кралският павилион и парка към него. Известен е като един от най-претруфените дворци в цяла Европа заради ориенталския си облик и съчетанието на много стилове. За мен двореца макар и с минарета и куполи в индийски стил, се вписва чудесно в градската среда и привнася някакси топлина и светлина в мрачната английска атмосфера.

Една от портите на парка към двореца.
Кулите и минаретата на Кралския павилион.
Изглед към предната част със големия купол. За жалост точно там разваляха някаква сцена и не можах да снимам.
За сметка на това от парка се виждаше страхотно.
Във същия този парк се намира и “The Dome” в превод “Куполът” подслонил концертна зала, студио и други арт неща.

Продължаваме с кеят “Палас”.

Близостта на Брайтън със столицата Лондон го прави предпочитано място за живеене от тези, които искат да избягат от шума на големия град и да живеят на брега на океана. Дали заради това или факта, че също така е летен курорт, в града си личи че кипи живот. Следващата спирка е морският “Палас” кей (Palace pier). Както Санта Моника в ЛА или Кони Айлънд в Ню Йорк, една от най-популярните забележителности на Брайтън е неговият кей с увеселителен парк и много други занимания и игри в стил панаир. А ако не ви е до забавления, просто можете да се разходите по самия кей, да се полюбувате на гледките към града и да си хапнете вкусни понички или сладолед.

Кеят “Палас”.
Мога само да предполагам колко пълно ще е яко отида през август.
В сградата, която се вижда пред хората са голяма част от игрите.
И гледката към плажа и близките сгради.
В съседство е крайбржната алея, където можете да се разходите или да покарате колело.
Интересен монумент от крайбрежната алея.

Още обекти от интерес.

Трябва обезателно да се върна пролетта или лятото, за да мога да направя съпоставка, когато всички дървета са зелени и фонтаните работят. Сега ще ви покажа кадри от града без особено обяснение, защото както споменах нямах много време за разглеждане, камо ли пък за да вляза в някой музей или да отида на туристическа обиколка с екскурзовод. Важното е, че градът ме изненада и ми хареса атмосферата на провинциалното спокойствие, която цареше.

Парковете в Англия не липсват дори и в морските курорти.
Часовникова кула.
Един от многото барове, което е обещаващо за нощния живот.
Сграда, която ми е харесала.
А улиците бяха пълни с изкуство.

В сравнение с други мои публикации, статията ми за Брайтън е доста кратка, но пък посланието, което носи е много важно. Понякога стигаме много далеч в опита си да намерим интересното или красивото, а много пъти то се оказва съвсем близо и дори не сме предполагали. Затова вдигнете глава докато се разхождате и се загледайте, красивото е навсякъде и чака само да бъде преоткрито! А за още повече красиви места последвайте и моята Facebook страница!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s