Куско, Перу

Куско се намира във вътрешността на Перу, в самото сърце на Андите, заключено между Амазонската джунгла и бреговете на Тихия океан. По времето на империята на инките, Куско е бил тяхната столица, следи от което могат да се видят навсякъде. Инките са били майстори на длетото и доминиращо в тяхното строителство са били едноетажните къщи от големи перфектно оформени камъни, така че да се напасват един с друг. Поради тази причина, когато идват конкистадорите, те не разрушават градовете им, а само ги надграждат с по още един етаж, по начина познат им от Европа.

Централният градски площад “Пласа де Армас”.

Започвам така разказа си днес, защото искам да направя паралел и с нашата реалност, със това че няма нужда да мразим миналото, защото така не променяме абсолютно нищо. Напротив, трябва да го уважаваме, познаваме и да гледаме на него от дистанцията на времето, защото то може само да ни научи и обогати, а омразата не е трябва в никакъв случай да е водеща в прочита на историята. Единственото, за което трябва да ни служи миналото е като основа, върху която да стъпим и да надграждаме.

Пример за симбиоза или надграждане на културни пластове.

Първи впечатления

След като слязохме от самолета на летището в Куско ми се наложи да седна. Не ми се виеше свят или да съм бил замаян, но усещах, че не се чувствам на сто процента и исках малко да се адаптирам преди да продължим. Все пак за първи път стъпвах на такава височина (3400м над морското равнище). На излизане от тернимала ни посрещнаха местни туристически агенции, които освен че искаха да ни продадат някой тур, раздаваха листа от кока, растението, което местните дъвчат постоянно, за да се чувстват по-добре на тези височини.

Местна жена, от която можете да си вземете цигари, нещо за хапване или листата от кока (в горния десен ъгъл се виждат бомбоните за смучене от кока).

Взехме такси до хотела, където пък ни посрещнаха на рецепцията с чаша чай от същото това растение. За мен чая е доста по-приятен начин за приемането му, отколкото дъвченето на листа. Хотелът ни беше в самия исторически център на града, на две пряки от “Пласа де армас” – централния площад и представляваше една такава сграда, като споменатите по-горе, с първи етаж, очертан от старите каменни сгради на инките и надстроен втори, в колониален стил, а в сърцето на сградата се намира характерното римско “патио” с фонтан, начин на структуриране на сградите широко разпространен в целия латински свят.

Това е патиото на хотела. Целодневно имаше чай от кока за гостите на хотела напълно безплатно!

Беше около 10 сутринта, затова решихме да отидем да закусим в едно от кафенетата с гледка към катедралата. Там си поръчах чай от муня – разновидност на ментата, и ми хареса много, защото ти слагат самото изсушено стръкче в каничката, и сандвич с риба тон, който беше много вкусен! А гледката, която се откриваше към площада в комбинация с добрата храни ни остави безмълвни. Мисля в бъдеще да публикувам и статия за някои от любимите ми перуански ястия, десерти, плодове и напитки, затова за сега спирам със снимките на храна.

Закуската.
“Пласа де Армас” Куско.
Още от серията “за инстаграм”.

Първия ден решихме да не правим много и да не се натоварваме, тъй като не знаехме как ще ни се отрази надморската височина. Затова се разходихме из близките забележителности и малки пазарчета около централния площад.

Във вътрешните дворове между сградите се намират тези базарчета, където можете да си вземете сувенири, пуловери от вълната на лама и всякакви подаръци.
Жител на Куско, който си почиваше по обед на централния площад.
“Чолитас”(cholitas), за които разказвам отдолу и алпака, братовчедката на ламата.

На много места в града ще срещнете местни жени, облечени в традиционните шарени носии от зоната на Куско и много от тях водят лама или агънце, видях даже една с котка. Тези три госпожици бяха първите, които видях и без да мисля и може би замаян от височината, се втурнах да се снимам с тях. В последствие, като ми мина опиянението, си дадох сметка, че съм платил за нещо, което не харесвам. От няколко години отказвам да влизам в зоопаркове и всякакви “биорезервати” и т.н. Смятам, че мястото на дивите животни е в естествената им среда и нямам потребност да ги виждам на живо или да си правя глупави снимки с тях, още по-малко да плащам входна такса, която спонсорира места, които ги държат като затворници, дори съм чувал, че на места ги дрогират за да могат да стоят мирни за снимките. Дамите от снимката в Перу се наричат “чолитас” – най-общо казано хора, които съхраняват традициите и говорят езика на инките “кечуа”, а някой от тях имат дори друга религия, сходна с тази на предците си и почитаща бога Слънце и майката Земя. Много от тях имат лама или алпака като домашно животно, както при нас е коня например. Използват ги за пренос на товари, а от пухкавата им вълна правят своите дрехи. Затова до някъде се оправдавам, тъй като тази алпака от снимката вместо модел, можеше да работи по склоновете на планините, пренасяйки картофи например. И все пак, не се снимайте с животни, защото не знаете при какви условия ги отглеждат и колко страдат, за да можем ние да си направим снимка за социалните мрежи…

На много места ще срещнете и свободно движещи се лами и алпака, с които ще можете да се снимате, но трябва са сте предпазливи, защото може да не ви харесат и да ви наплюят.

Тези двете не спираха да се борят, а ние им досаждахме около половин час някъде…

Манастирът “Санто Доминго” и религиозният комплекс на инките “Кориканча”

Една от най-големите забележителности на Куско е манастирът “Санто Доминго”, издигнат върху храмът “Кориканча” от епохата на инките, за който се твърди, че е бил покрит с златни листове, които испанските конкистадори са пратили за кралския двор в Испания, след превземането на Куско. В наше време манастирът разполага с богата колекция от картини на религиозна тематика от Кускенската школа, която е една от най-известните в Перу.

Манастирът “Санто Доминго”.
Вътрешният двор с типичното патио, където се намира свещенният фонтан на инките.
Стената на храма “Кориканча” и надграденият манастир “Санто Доминго”.

Църквите на Куско

Ще използвам случая докато съм на религиозна тематика да ви покажа част от останалите храмове в града, които заснех. Почти на всяка пресечка стърчи камбанария и сами можете да си представите какъв е броя на религиозните постройки, затова ще се опитам да поставя само най-интересните.

Базилика “Менор де ла Мерсед” / Basilica Menor de la Merced.
Църквата “Свети Петър” / Iglesia San Pedro
Фонтанът от “Пласа де Армас” на фона на катедралата.
Жител на Куско, обядвайки до една от църквите.
Манастирът “Санто Доминго” през нощта.

Общ изглед

Спирам до тук с снимките на църкви и манастири, за да остане време и за другите неща, които са ми харесали в града. Тъй като е разположен в котловина и поради близостта си с планините, можете да се качите на някои от наблюдателните пунктове, където се откриват страхотни гледки. Ние се качихме до Белия Христос – Cristo blanco, от където се виждаше целият град.

Панорама над Куско.
Отбранителна крепост на инките над града. Саксайуаман / Saqsaywaman
Дебелите стени на “Кориканча”.
Също както в България, уличните кучета са част от градския пейзаж.

Архитектурата

Ако обичате архитектурата със сигурност ще се влюбите в Куско. Ако не ви интересува особено, също ще се влюбите, защото там можете да видите какви ли не сгради. От барокови църкви с пищно украсени интериори (не беше позволено да се снима вътре) до дворци от колониалната епоха, всичко построено, така че да съчетае най-доброто от “срещата на два свята” – термин, с който аз предпочитам да наричам “откриването на Америка”, защото ако мислим логически не можем да кажем, че сме открили нещо, което винаги е било там, само защото не сме знаели че то съществува, звучи малко тъпо нали?

Оставям ви да разгледате снимките на сгради и детайли от сгради, които са ме впечатлили в Куско.

Красив дърверезбован балкон.
А тук ме впечатли пищната украса на този портал.
Типична колониална сграда в Куско.
И аркадата на “Пласа де Армас”.
А така изглеждат преди да бъдат реставрирани.
Централния вход на катедралата със своята барокова фасада.
Друг интересен портал, където ясно се вижда типът арка, характерен за инките, които има формата на пресечена пирамида.

Пазарът

Мога да говоря още много за архитектурата в старата столица на империята на инките, но искам да ви заведа на пазара. Този в Куско е един от най-известните в Перу и според мен си заслужава да го включите в обиколката си. Казва се “Сан Педро” (Mercado De San Pedro) и се продава абсолютно всичко и на много добри цени. А ако не желаете да си занесете чиа или киноа към България, просто можете да се отбиете, за да хапнете нещо сладко или да изпиете един шейк приготвен от свежи тропически плодове и мляко (това направихме ние и беше много добра идея).

Пазарът започва още отвън, от самата улица, дори бих казал няколко пресечки преди това.
Можете да намерите всякакви меса, като най-нетипичното за нас е от лама или морско свинче.
Чия, киноа и един бог знае какво още.
Още от същите само че пакетирани.
Имаше дори и сектор с цветя за букети.

Това бяха част от местата, които не бива да изпускате, когато сте в Куско, но определено има още много, които не успях да включа, заради обема на статията, а със сигурност има и много други, които не съм успял да посетя, защото престоят ми в града беше само 3 дни – време недостатъчно за всичко на тази надморска височина. Това, което най-много ме впечатли е усещането за безвремие, когато се разхождаш из тесните павирани улички, притиснат между големите перфектноснадени каменни блокове от сръчните ръце на инките или пиеш чая от кока в някое от многото кафенета на “Пласа де Армас”.

По изгрев винаги е най-доброто време за снимки, ако искате да избегнете големите тълпи по площадите.

Ако все още не сте прочели предишната ми статия, която беше за Лима, Перу, можете да го напъвате от препратката. А докато стане време за следващата не пропускайте да последвате страницата ми във Facebook, където всеки ден публикувам снимки с кратък коментар от любимите ми места по света.

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s