Лима, Перу

Новата 2019 сменям фокуса на блога ми, защото въпреки че има много места в САЩ, които заслужават вашето внимание и са безкрайно интересни, светът е голям и шарен, затова не трябва да се ограничаваме! Във всеки град има нещо значително и всяка държава има своите красоти, а всяко ново място е по-впечатляващо от предишното. Докато стане време да планираме следващото пътуване и то изцяло превземе мислите ни!

Вече имам и Facebook страница, където всеки ден публикувам нова снимка с кратко описание! Последвайте ме и там, обещавам че ще бъде интересно!

МАЛИ – Музей на искуството в Лима.

Така стигнах и до Перу! Винаги съм знаел, че искам да го посетя, и когато се случваше бях много екзалтиран. В този пост ще ви разкажа за столицата на Перу – Лима и нейните забележителности! Приятно четене!

1. Баранко

Един от музеите на Баранко.

Баранко е бохемски квартал с красиви “касони” или големи имения, където преди години е живял елитът, след това някой са изоставени и се разпадат, а други са обновени за нов живот като музеи, галерии, културни центрове, ресторанти и хотели. Ние прекарахме цял един ден там, тъй като има много за разглеждане и същевременно тук са едни от най-добрите ресторанти и барове, където да опитате местната кухня.

Мостът на въздишките в Баранко. Твърди се, че когато минаваш за първи път, трябва да задържиш дъха си, да стигнеш до средата, да си пожелаеш нещо и да продължиш до другия край, където вече можеш да си поемеш въздух.

Централният площад на Баранко с библиотеката.

Разноцветни къщи.

Музеят “МАТЕ” на известният перуански фотограф Марио Тестино.

Една от експозицийте е “Висша мода от Перу” със снимки на традиционни облекла.

И една красива, но за съжаление рушаща се сграда.

2. Мирафлорес

Паркът на любовта в Мирафлорес е известен със своите мозайки по пейките. Може би някъде пише “ЛОКО СОФИЯ”, но не съм се заглеждал.

Това е съседният квартал на Баранко, който също е предпочитано място за живеене от богатите хора в Лима, но двата квартала се различават с това, че ако в Баранко е запазен бохемския дух на Лима от всички епохи, то в Мирафлорес доминиращи са големите луксозни сгради и моловете.

Централният площад с катедралата на Мирафлорес.

Този тип бикове са страхотен сувенир, винаги трябва да си вземете два екземпляра и в различни цветове, като всеки цвят символизира нещо. Снимката е от парка “Кенеди” в Мирафлорес.

Друг популярен парк е “Парка на любовта”, чудесно място да се насладите на известните залези над Тихия океан.

Слънцето, малко преди да се потопи в океана.

“Зеленият бряг” както наричат отвестните склонове на Мирафлорес по залез.

3. Историческият център на Лима

Балконите на катедралата на Лима.

Може би най-интересното за мен място в Лима! Архитектурата е удивителна. Всичко е много цветно, същевременно издържано и детайлирано, и с много цветя. Носи духа на Латинка Америка и Европа едновременно. Това, което най много ми хареса е че са успели да запазят цялостния облик на историческия център, нещо което в България и до ден днешен не може да се случи, защото всеки ден събаряме някоя красива стара сграда, за да сложим на нейно място само бетон, желязо и стъкло. Жалко, но факт. Браво Лима!

Дори имат файтони като атракция.

Катедралата на Лима и фонтанът пред нея, който е най-старото запазено нещо на площада, датиращ още от колониалната епоха.

Централният площад с масивните лименски балкони.

И още от площада, само че от друг ъгъл.

Гвардия пред президентството на Перу.

Красивият площад “Сан Мартин”.

4. Паркът с водното шоу

Входът на парка.

Този парк е платен, но входната такса е по-скоро символична, нещо от рода на 1лв, но пък дами и господа, това което са успели да направят и същевремнно да презервират е невероятно. Паркът е бил собственост на известен жител на Лима, но е имал свободен достъп, следователно можете да си представите състоянието му. Около 2000г се ражда идеята да се поставят много фонтани и да е с контролиран достъп, така че да се облагороди, като се запази старото и се надгради. Резултатът е страхотен!

Пълно е с местни хора, които нямат нищо против да платят, но да имат хубав парк.

Можете да се разходите през тунела от водни струи.

Или под този от арки с цветя.

Или около колонадата от стария парк, където стават чудесни снимки.

И много още…

5. Пачакамак

Разкопките, които все още текат на Пачакамак.

Пачакамак е най-важният археологически обект в околностите на Лима. Там е живяла цивилизация, която още преди Колумб е имала много познания и бита ѝ е представен в музей до входа. Поради видът материал, който са използвали за строене (нещо от рода на глина), жилищата не са много запазени до днес, но пък големите религиозни сгради под формата на пирамиди се забелязват от далече.

В десния ъгъл се вижда стъпаловидният пирамидален храм на слънцето.

Килимче от цивилизацията на Пачакамак, което много си прилича с тези от Чипровци.

Жилищни сгради.

И близостта на разкопките с града.

Така завършвам тази публикация за Лима, Перу. Не успях да кажа всичко и още по-малко успях да видя всичко в Лима. Аз със сигурност ще се върна и в Лима и в Перу, а на вас ви пожелавам да го посетите, защото е едно страхотно място с много култура и история, а хората му са невероятно мили и добри.

Следва продължение…

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s