Топ 10 Бостън (част 1)

За Бостън не бях чувал почти нищо преди да отида. Много хора го сравняват с Ню Йорк и добавят “само че е по-малък и по-кокетен”. Аз не бих го сравнявал с нищо, защото улових една атмосфера, която не бях чувствал на друго място в Америка. Има нещо специално в Бостън, и не говоря само за красивите сгради и паркове, или пък църквите със своите страховити гробища, може би най-готиното на Бостън са хората. Приятно четене!

Massachusetts State House.

По съвет на мой колега от екипажа, който вече беше идвал в Бостън, тръгнах по следите на “Freedom trail” или да го нарека “Пътят на свободата” (превод в ефир). Главните забележителности са свързани помежду си с линия, направена от червени павета или просто червена маркировка на някои места, дълга приблизително 4 км и водеща до различни обекти от туристически интерес, като пред всеки от тях има поставен метален медальон обозначаващ мястото.

Металният медальон с надпис “The Freedom trail •Boston•” и линиите, както споменах по-горе, на места от плочки, тухлички или павета, а може и просто като маркировка.

1. Паркът “Бостън Комън” (Boston Common) и Масачузецкият Капитол.

Downtown-a гледан от парка “Бостън Комън”.

От парка започва разходката, може би защото именно от там води началото си и градът. Счита се за най-старият градски парк в САЩ, датиращ от 1634г. Имах щастието да посетя града и парка в един от най-хубавите сезони – есента, когато дърветата събличайки се, ни даряват с неповторими гледки и неописуема пъстрота. В парка ще видите и много местни, облечени в дрехи от колониалния период, разказващи историята на града и за събитията около свободата и независимостта от Британската империя. Красива и емблематична за града е и сградата на Масачузецкия Щатски Капитол, разположена до самия парк и привличаща вниманието със златния си купол.

Местните в парка (тук не става дума за облечените в колониални дрехи гидове) са много любопитни, но не трябва да забравяме, че са диви животни и не трябва да ги пипаме.

Есенни нюанси на фона на Масачузецкия Щатски Капитол.

Входът в сградата е свободен и можете да се разхождате почти навсякъде, дори да гледате заседанието на областната управа на живо.

2. Кралската капела и гробището до нея.

Пропуснах да спомена по-горе, че няма да пиша за всички места в обиколката, тъй като за мен не всички представляваха толкова голям интерес, а някой от тях дори ги обединявам в едно. King’s chapel или Кралската капела, както си го превеждам аз датира от 1686г, което я прави една от най-старите постройки в града и една от най-старите все още функциониращи църкви в САЩ. Входът е безплатен. По-интересното за мен е малкото гробище прилепено до църквата, където могат да се видят доста интересни надгробни плочи.

Гробището и каменната Кралска капела отдясно.

Гробището, гледано от друг ъгъл.

Целият парк е от тази епоха (17ти век)и затова се смята за най-старото гробище в града, а на много от гробовете се чете все още оставеното послание.

3. Старата сграда на Щатския Капитол и Downtown-a

Типично по американски, но пък учудващо добре се вписват старите постройки на фона на небостъргачите в Арт Деко и стъклените фасади на новите сгради. Аз се влюбих в една такава гледка, защото наистина миксът от архитектурни стилове се е получил доста добре според мен. Попаднала в сърцето на Даунтауна, сградата на старата щатска управа е като извадена от контекста, но пък това в никакъв случай не и отнема протагонизма. Разходете се из уличките между небостъгачите и ще намерите безброй кафенета и всевъзможни ресторанти.

Старата сграда на Щатския Капитол.

Близък план.

Съседните небостъргачи.

Още панорама от финансовото сърце на Бостън.

4. Quincy market (Кинси маркет)

Любимо място. Маркетите в Америка са култура. Това са места, където можеш да намериш всякаква интернационална кухня на достъпни цени. Винаги имат и зони за хранене, където можете де седнете и да се насладите на приятен обяд. Специалното на този маркет е, че има сцена и музика на живо. Коледната украса, спускаща се от кръглия купол, също допринасяше за приповдигнатата атмосфера.

Някакси магическо нали?

Зданието на маркета, което прилича повече на древноримски храм.

На партерния етаж се намират ресторантите, където можете да поръчате, а зоната за хранене е под купола, разположена на две нива.

И самият купол.

Музика на живо.

5. Кейовете

Следващата ми спирка не е част от маршрута, но реших да се отклоня, поради близостта ми до кейовете на Бостън. Точно зад Кинси маркет се намира Аквариума и пристанищната част на стария град. Отклонението е кратко, но според мен си заслужава, защото се открива красива гледка към Даунтауна.

На кея, който посетих имаше мозайка с посоките на света.

Красотата на морския град.

Есенна декорация по пътя към кея.

И още цветя и гледки в близост до Кинси маркет.

Корабите на кея.

Спирам до тук, за да мога да продължа следващата седмица с втората час от моята разходка в Бостън. Надявам се да ви е било интересно! На страницата ми във Facebook ще намерите още интересни снимки от Америка и света!

Втора част на линка отдолу:

Бостън топ 10 (част 2)

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s