Топ 10 Сан Франциско (част 2)

Преди 10 дни публикувах моите Топ 10 Сан Франциско (1 част) , но честно казано оставих най-любимите за финала. Както споменах и преди това, за мен беше безкрайно трудно да подбера само 10 места, тъй като има наистина много интересни локации в Сан Франциско, но реших да се спра на най-посещаваните от туристите. Надявам се да ви е била интересна първата част на този пост и ви желая приятно четене на тази!

Улица “Калифорния” в Сан Франциско”.

6. Улица “Ломбард” (Lombard street)

Красивата “Ломбард стрийт”.

Освен емблематичните къщи във викториански стил, струпани по правите, пресичащи го от край до край улици, в Сан Франциско можете да видите и една по-нестандартна улица. Ломбард стрийт или улица “Ломбард” е нещо средно между улица и градина с цветя. Частта, с която е известна се спуска зигзагообразно от един от хълмовете на Сан Франциско и в рамките на една пресечка, прави десетки завои, минавайки покрай всевъзможни видове цветя и храсти. Преминаването с кола от там е доста затруднено, поради големите групи от хора, които желаят снимка на това място. Трамваят (cable car), за който писах в предишната публикация, пресича перпендикулярно улицата и дори има спирка на самия връх на хълма, от където започват завоите. От там се откриват и много красиви гледки, например към острова със затвора “Алкатраз” и отсрещния хълм с кулата Койт ( Coit tower).

Улица “Ломбард” снимана от горе.
И гледката отдолу.
Една от къщите на улицата.

Кулата “Койт” в далечината.

7. Кеят “Пиър 39” (Pier 39)

След като се наснимате на Ломбард стрийт, можете да повървите десетина минути и ще се озовете до водата. Приятната крайбрежна улица, с магазини и заведения ще ви заведе до най-известният кей на Сан Франциско – пиър 39. Там баровете и сергиите стават още повече, тъй като потокът от туристи е много голям. И има защо! Ако най-известните жители на Сан Франциско са морските лъвове, то Пиър 39 е техният дом. Там са целогодишно и си заслужава да им отделите няколко часа. Ако обичате да опитвате типични ястия, на кея продават вкусна супа от раци, сервирана в хлебче!

Морските лъвове и тяхното любимо място за почивка.
Има и забавления за най-малките.

Магазини и заведения.

Друго нещо, което можете да хапнете са стридите, и трябва да си ги сготвите сами.

От кея в съседство тръгват корабчетата за острова “Алкатраз”. Винаги има много желаещи, затова е добре да се купят билети за музей предварително. Аз още не съм ходил, защото не е от нещата, които умирам да посетя, но за много това е едно от най-интересните и интригуващи места в Сан Франциско.

8. Експозиционният парк (Palace of fine arts)

По път за парка.

Любимо място за снимки. Комплексът е бил част от експозицията, която се е провела тук началото на миналия век и носи характеристиките на времето си. С големи колони наподобяващи гръцки или римски руини, изящно декорирани със статуи, растения, и какви ли не орнаменти, преди 100 години, когато е бил замислен, комплекса е трябвало да служи като експозиционен декор на произведения на изкуството и други. Днес освен реставрираната в оригиналния си вид монументална част, можем да се насладим също на парк с езера, фонтани и красиви цветя и дървета. Напълно безплатно и задължително за посещение място в Сан Франциско!

Колоните.
Езерото с фонтана.
Красиво, нали?
И още кадри от парка, известен като “Двореца на изящните изкуства”.

9. Паркът “Голдън Гейт” (Golden Gate Park)

Мост в Японската градина.

Еквивалентен на Сентрал Парк (Central Park) в Ню Йорк, Голдън Гейт парк в Сан Франциско е най-голямата облагородена паркова част в границите на града, с какви ли не актракции за всички възрасти. Има от Японска чаена градина, през вятърни мелници и ботанически градини, до езера и водопади. Паркът е много приятно място за разходка и можете да изгубите целия си ден там без изобщо да се усетите. В западния си край опира в плажовете на Тихия океан, друго задължително за посещение място.

Японската чаена градина. Плаща се за да влезете, но си заслужава.
В една от къщичките има и кафене-ресторант, където можете да опитате типични японски специалитети и чай.
Още атмосфера.
Една от няколкото вятърни мелници в парка.

Езеро със свободен достъп в неплатената част на парка.
И океана – респектиращо величествен и същевременно очарователен.

10. Мостът “Голдън гейт” (Golden Gate Bridge)

Голдън Гейт и Сан Франциско в далечината.

Не случайно го оставих за финал. Безспорно най-голямата забележителност в Сан Франциско, една от емблемите на Америка, а може би и най-известният мост в целия свят! Няма как да не сте го виждали в някои от безбройните филми, в които е сниман, и смея да твърдя, че наистина е толкова красив и впечатляващ, както и на екрана. Мостът “Голдън Гейт” – “Златната Порта”, преносно и буквално. Калифорния в миналото е била притегателен център за търсачите на злато, а в днешно време ни привлича със златния си мост, според някои статистики най-фотографираният мост в света.

Имам безброй много снимки и от какви ли не ъгли.
А самият мост безспорно е много фотогеничен!
Няколко модела, дошли за фотосесия на моста.
Малко техническа информация за самия мост.
Пешеходната алея на моста “Голдън Гейт”.

Разходка по моста, в дясно се вижда оградата, която предпазва от самоубиствени скокове към основата на моста, където има скали и сблъсъка ще е пагубен. В миналото моста е бил популярно място за гледане на самоубийство на живо. Хората са се събирали и са чакали някой да скочи. Доста неприятно развлечение бих казал.

Можете да го прекосите с кола, пеша или с колело. Лично аз се наслаждавам най-много, когато ходя пеша и мога да снимам от всички ъгли и места, мога да се върна и да повторя кадъра, ако не се е получил или просто да спра, когато пожелая и да се полюбувам на гледката.

Моето любимо място за снимки е от хълма от страната на Саусалито, където виждаш моста в краката си, а Сан Франциско стои за фон. Дотам също можете да отидете по един от гореизброените методи, но се пригответе за доста ходете или усърдно търсене на място за паркиране.

Завършвам със снимка от хълма.

Не забравяйте да следите блога ми и да последвате страницата ми във Facebook, защото там всеки ден ви очаква нова снимка от всевъзможни места по света! Следва продължение…

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s