Топ 10 Сан Франциско (1 част)

Октомври ще сме в Сан Франциско и ще се опитам да ви разходя из моите десет любими локации там. Няма друго място като този град, и да избера само 10 места, които обичам, се оказа много трудно. За някои от тях съм писал и по-рано, но пък сега се опитах да засегна други аспекти, за които не е ставало дума. Приятно четене!

1. Юниън Скуеър (Union Square) и Downtown-а

Инсталация на площада.

Започвам от тук, защото такъв е и обичайният ми маршрут в Сан Франциско. Площадът на Съединението (Union Square) е един от известните площади в старата част на града, на границата с финансовата част и китайския квартал, той е оживено място през целия ден със своите барове и места, където се продава градско изкуство. Аз много обичам да се разхождам в тази част на града, защото ми напомня за Европа, а същевременно големите небостъргачи внасят американски привкус. От там минава и известният трамвай или cable car, който вече е по-скоро туристическа атракция, отколкото средство за придвижване.

Площада гледан от хотел Westin.
Cable car-a, който минава през една от улиците до площада.
Гледка към финансовия квартал на няколко пресечки от Union Square.

2. Китайският квартал

Улица “Калифорния”.

Най-вероятно пиша за трети път за тази локация, но за мен е едно от най-интересните места в Сан Франциско. Всичко там е толкова детайлно, като започна от табелите на китайски и уличните лампи с дракони, през червените фенери, които са опънати между сградите, до самите фасади, декорирани с всевъзможни детайли от китайската култура. Но всичко това нямаше да има никакво значение, ако не бяха хората. Може би 90% от хората, с които се разминаваш по улицата, са от азиатски произход. Това го прави още по-колоритно и интересно място за разходки.

Главната улица с магазини в китайския квартал.
Вратата към Chinatown.
Китайските фенери, украсяващи улиците.
Целия квартал е пълен с тематични графити.

3. Известните къщи Painted ladies

Painted ladies и панорамата.

И архитектурата като цяло бих добавил. Нещо, на което не бях обърнал особено внимание преди да отида за първи път в Америка е че хората там наистина обичат да живеят в къщи. До известна степен заради това и градовете им са толкова големи, защото можете да си представите ако един десететажен блок например се разсели в къщи с дворове. А в Сан Франциско, освен че обичат да живеят в къщи, обичат и тези къщи къщи да изглеждат добре. Най-популярният стил е Викторианският, а едни от най-добрите му представители са Изрисуваните дами (Painted ladies), превода е мой. Обезателно препоръчвам да ги посетите, защото се открива и много красива гледка към града. А за други красиви Викториански къщи няма нужда да давам напътствия, защото те са буквално навсякъде, само трябва да излезете от Downtown-а. Приятно разглеждане!

Най-известните къщи в Сан Франциско от близо.
Добра идея за да сте по-мобилни, но имайте предвид, че града е разположен на много хълмове.
Типичните за Сан Франциско къщи във Викториански стил.
И още къщи.

4. Квартал Кастро (Castro)

Театър “Кастро” и главната улица в квартала.

Сан Франциско е известен и със свободомислещите си граждани, примерите са много и не се изчерпват само с Кастро. Американците като нация са доста толерантни и са се научили да уважават различните, а Сан Франциско е един от първите градове, в които движения като ЛГБТ намират почва. Кастро като еманация на всичко, за което става дума до сега, е колоритен квартал с доста барове и ресторанти, където ако желаеш да се разходиш, трябва да прибереш предразсъдъците някъде, където няма да ти навлекат неприятности. Кастро ни учи да сме преди всичко хора, без значение пола, расата, религията или сексуалната ориентация.

Атмосфера.
Пешеходна пътека в цветовете на дъгата, което е и знамето на движението ЛГБТ.

Близо до стария театър Кастро се намира хълма Корона (Corona Heights), едно от любимите ми места в Сан Франциско, със страходни гледки 360 градуса към града. Трябва да се покатерите малко, но наистина си заслужава потенето!

Финансовият квартал в непосредствена близост.
Подредените по конец къщи.
Гледка към съседните Туин пикс (Twin peaks).

5. Парк Долорес (Dolores park)

Перфектна идея за следобедна почивка в парка.

В същата зона се намира и парка Долорес, едно от любимите места за срещи в града. От неговите тераси се открива прекрасна гледка към небостъргачите във финансовия център на Сан Франциско, и освен това е добре поддържан, с хубава тревна настилка и красиви палми. В САЩ не може да се пие на обществени места, затова не ви препоръчвам да се опитвате да упражнявате тези европейски привички, за да не си навлечете неприятности. Можете да си вземете одеало и нещо за хапване, и да седнете на тревата, както всички други в парка, и да се насладите на гледката.

Гледката.

Близо до парка е и най-известната църква в града (Mission Dolores), която е най-старата сграда в града, и една от малкото оцелели след опостушителния пожар и земетресение през 1906. Има входна такса за посетители.

Фасадата на църквата в Мишън Долорес (Mission Dolores).

Така завършвам този пост, но вие можете да последвате страницата ми във Facebook, където публикувам нова снимка всеки ден!Продължението ще намерите на препратката отдолу:

Топ 10 Сан Франциско (част 2)

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s