Топ 10 Ню Йорк (2 част)

Ако следите блога ми, то със сигурност вече сте прочели Топ 10 Ню Йорк (1 част) , където давам съвети и лични впечатления от многото ми посещения на Голямата ябълка. Сега е ред на останалите местенца, успели да се вредят в моята класация. Приятно четене!

6. Централният парк (Central Park).

Панорама към градската джунгла.

Без съмнение любимо място на всички, независимо дали живеят или само посещават Ню Йорк. Със сигурност сте го виждали във филмите и както и аз, имате изградена някаква представа за него, но аз не си го представях с тези размери. Наистина е огромен, ако искате да го обиколите целия ви съветвам да се откажете от сега, в кръга на шегата. Но наистина преспокойно можете да прекарате целия ден в парка, разхождайки се или в някое кафене, и няма да успеете да видите всичко. Има много активности за деца и техните родители, можете да карате лодка или колело, да се любувате на диви животни като катерички и ракуни, а и много видове птици.

Ракун от парка.

Водни лилии във фонтана с ангела.

За мен това място наистина е много специално и е като оазис в градската джунгла. Има много части, които са запазени в дивия си вид, без алеи, само с пътечки между големите дървета, а за останалата част, която е облагородена се полагат постоянни грижи и е в много добро състояние! Достъпа до парка е напълно безплатен и задължителен, когато сте в Голямата ябълка.

Супер дебела катеричка през зимата.

Фонтана с ангела.

Мост във парка.

7. Таймс Скуеър (Times Square) и Бродуей (Broadway)

Място, което няма как да пропуснете. Таймс Скуеър е олицетворение на Америка във всеки смисъл на думата. Много е шарено, шумно, претъпкано, с хора от всякакви места, светлини, реклами, коли, прах, високи сгради и май е по-добре да спра. Не мога да кажа, че не ми харесва, просто никога не съм могъл да му се насладя, напряга ме цялата тази лудница, която се получава от преминаващите коли и светлините от рекламите. Но има своя чар, кара те да се чувстваш малък и незначителен, и да разглеждаш с отворена уста всички глупави реклами по мониторите, докато си проправяш път в тълпата.

Площада от известните стълби, където можеш да седнеш и да следиш ритъма на града.

Цветовете.

Типичен представител от фауната на Таймс Скуеър.

Кола на полицията на Ню Йорк.

8. Пето авеню и небостъргачите.

Музика на живо във фонтана на площад “Вашингтон”.

Лукс. Но с това не се изчерпва всичко, има и занимания, които можем да си позволим и ние нормалните хора. Булевардът е наистина дълъг затова планирайте добре посещението си. Започва от Washington square с един много приятен парк с фонтанче и една триумфална арка, преминава през небостъргачи като Флатирон (Flatiron building) и Емпайър стейт билдинг(Empire state building), Рокфелер сентър (Rockefeller center) и резиденция Тръмп(Trump tower), а и много други. След това очертава източния контур на Централния парк, в която част са едни от най-скъпите апартаменти на Ню Йорк. Приятно място за разходки и без съмнение емблематично за Америка и Ню Йорк.

А ако все пак сте решили и да се поглезите с нещо скъпо, частта около Рокфелер сентър е много популярна със своите луксозни бутици.

Пето авеню и Емпайър Стейт билдинг.

Рокфелер през лятото.

Рокфелер през зимата и най-известната елха в Америка.

Флатирон билдинг.

Кулата на Тръмп.

Една катерица на фона на Емпайър Стейт.

Входа към Сентрал Парк от Пето авеню и един от най-известните хотели на Ню Йорк.

9. Парка върху старата влакова линия “High line”.

И там расте здравец.

Тази част на града не е от най-популярните, но пък затова на мен ми допада толкова. Върху стари релси на влак, които се издигат на височината на 3-4 етажна сграда, е построен парк, с какви ли не растителни видове и се откриват прекрасни гледки към града и улиците, които минават отдолу. Разходката там трае не повече от един час, но ще ви зареди с много приятни емоции. Достъпът е свободен.

Имат много богата колекция от растения.

Едно от емблематичните места за снимка на Хай Лайн-а.

Разходка между небостъргачите.

Градът и цветята.

10. Музеите.

За любителите на музеите Ню Йорк има всичко, и по много, и навсякъде, наистина. Нито мога да изкарам списък, нито ще се опитвам, музеите там са буквално на всеки ъгъл. Ще напиша съвсем накратко за моите любими, а ако един ден отивате в Ню Йорк и например сте любител на бонбоните m&ms просто напише в Гугъл “музей на m&ms New York” и съм сигурен, че ще ви излезе. Това беше в кръга на шегата.

Започвам с Природонаучния музей (American museum of natural history)– огромен с много богата и интересна колекция. Има предложена цена за билета (suggested price), но ако решите можете да платите повече или по-малко. Например 1$.

В същата зона се намира и Метрополитън (Metropolitan Museum). За мен това е един от най-интересните. В колекцията си имат от мумии и древни персийски статуи до рицари и самураи.

Персия.

Империята на Инките.

Караваджо.

Рицари.

Азия.

Гърция и Рим.

За жалост вече не е с предложена цена за вход, и трябва да си вземете пълен билет, обаче според мен това е музеят с най-интересна колекция и си заслужава наистина.

Следваща спирка е Музея за модерно изкуство (МоМА). В стила на Ню Йорк. Гратис всеки петък от 16-21ч.

Свободния вход прави достъпа до някои от най-известните експонати почти невъзможен.

Пикасо.

Ако сте фен на Густав Климт можете да посетите и Неу галери (Neue Gallery), където се намират едни от най-известните му творби, добила световна известност след като през 2006 закупува някои от картините от наследницата на Адел Блох-Бауер, Мария Алтман. Други са изложени там само за съхранение, като част от колекциите на бизнесмени. Преди да заминат за Америка, портретите са украсявали стените на Белведере във Виена. Всеки първи петък от месеца от 18-21ч вход свободен.

Снимките вътре са забранени.

Последно завършвам с Библиотеката на Ню Йорк (New York public library) отворена за посещение без входна такса. Сградата е много красива и си заслужава да се отбиете, градините зад нея също са прекрасно място за почивка.

Зимната пързалка зад библиотеката.

Красиво декорираната гладна читалня.

Сградата гледана от централния и вход.

Няма как да изчерпам тема като Ню Йорк само в 2 публикации, затова следете блога ми и страницата ми във Facebook, където ви водя по различни кътчета на света!

Следва продължение…

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s