Топ 10 Ню Йорк (1 част)

Една от най-известните дестинации, често може да се окаже и от най-скъпите, зависи какво искате да посетите и разгледате. Затова в тази статия ще се опитам да се спра на едни от най-интересните забележителности на Голямата ябълка, които може да разгледате без да се налага да се бъркате в джоба. До голяма степен от значение е и времето, с което разполагате.

1. Статуята на свободата

Да, за много хора да отидеш в Ню Йорк и да не видиш статуята на свободата е като да отидеш в Рим и да не видиш папата. Аз например все още не съм ходил до самия остров, на който се намира статуята, тъй като един от първите пъти, в които бях в Ню Йорк взех безплатния ферибот до Стейтън Айлънд ( Staten Island ferry), който минава съвсем близо до нея и прецених, че мога да оставя ходенето до самия остров за друг път. Ферибота тръгва на всеки 30 минути и като стигнете на отсрещния бряг можете да излезете и да хванете същия за да се върнете обратно в Downtown-a. Препоръчвам го и за любителите на панорамните гледки, тъй като се открива страхотна гледка към Финансовия дистрикт на Манхатън!

Статуята на Свободата от ферибота.

Гледката от ферибота на тръгване от кея за острова Стейтън.

2. Мостовете

В Ню Йорк се намира един от най-известните в световен мащаб мостове и емблематичен за града и епохата, в която е строен(1870-1883). Бруклинския мост (Brooklyn bridge) е любим и на кинооператорите, тъй като присъства в почти всички филми снимани в Ню Йорк. Разходката по него е безплатна, върху автомобилните ленти има тънка двупосочна тротоарна алея, която е в съседство на лентата за колелета. Можете сами да си представите как се осъществява преминаването и за пешеходци и за колоездачи… с много търпение и здрави нерви. Аз лично не съм голям фен на този маршрут, предпочитам съседният мост Манхатън бридж (Manhattan bridge), защото не е популярен сред туристите и от него се откриват също доста красиви гледки към града и към Бруклинския мост.

Финансовият дистрикт през въжетата на Бруклинския мост.

Пешеходната и велоалеята по Бруклинския мост, уловени в сравнително спокоен момент.

Гледката от моста Манхатън към Бруклинския мост и Финансовия дистрикт.

3. Дъмбо и височините на Бруклин (Brooklyn Heights)

И двете се намират в Бруклин и са популярни с гледките си към Манхатън, потока от туристи е умерен, а пространството просторно и отворено, поради което човек успява да се наслади на гледките без да трябва да търпи да бъде блъскан и настъпван от тълпа екзалтирани китайци.

Знаково място за снимки. Моста Манхатън гледан от Дъмбо.

4. Финансовия дистрикт

Също доста популярен и с едни от най-емблематичните за Голямата ябълка места като Стоковата борса на Wall Street, статуята на бика, символ на пари и финансова сила, монумента на 9/11 и новопостроения One World Trade Center, най-високия небостъргач в Ню Йорк и в Америка, чието изграждане започва след трагедията от 9ти септември 2001 и други. Аз обичам да се разхождам там и заради запазените небостъргачи и сгради от началото на миналия век в типичния за епохата стил Арт Деко и чувството, което ти дават когато погледнеш нагоре и не можеш да ги обхванеш с поглед.

Стоковата борса по Коледа.

Винаги променящ се, но шарен град.

One Word Trade Center.

5. Китайския квартал (China town)

Разположен в долната част на Манхатън и в непосредствена близост до Финансовия дистрикт се намира Китайският квартал на Ню Йорк. Не бих казал, че се счита за известна туристическа дестинация, но за мен е едно от най-интересните места в Голямата ябълка. Можеш да намериш какви ли не магазини с стоки от Азия, а на всеки ъгъл има ресторанти и кафенета, които предлагат какви ли не вкусотии и нашумелите зелен чай Мача (Matcha green tea) или чай с мляко и тапиока(Tapioca milk tea или Bubble tea). А от моста Манхатън, който води началото си от тук, се открива и супер готина гледка към китайския квартал.

Снимано от моста Манхатън.

Местните.

Графити в Киайския квартал.

Гледките, които наистина си заслужават.

В Топ 10 Ню Йорк (2 част) ще намерите останалите 5 локации в града, които никога не спи и много интересни съвети за шопинг, разходки и безплатни музеи! Следете и страницата ми във Facebook за нови снимки всеки ден!

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s