Пътят ми към “H O L L Y W O O D”

Най-трудната част на писането е да решиш от къде да започнеш, а когато имаш и много неща за разказване, ситуацията се усложнява допълнително…

Днес ще стане дума за Лос Анджелис или както го наричат на кратко ЛА. Мястото, където за едни се сбъдват мечти, а на други им се налага да ги погребат там. Град с много контрасти и темперамент, и със сигурност един от градовете с най-силно изразена етническа разнообразност в САЩ, а защо не и в цял свят.

На мен ми отне към половин година и няколко посещения преди да започна да го харесвам. Струваше ми се прекалено голям, прекалено мръсен и с много бездомници. И да, все още ми се струва такъв, но успях да позная и другото лице на Лос Анджелис, с красивите къщи по плажовете на Редондо и Манхатън биич, интересните експозиции на Музея за модерно изкуство (LACMA) и другите галерии, Downtown-а и неговите монолитни сгради в Арт Деко, и естествено спиращите дъха гледки, които се разкриват от Hollywood sigh и Griffith Observatory.

Първото ми посещение беше със сравнително кратък престой и успяхме да посетим само Hollywood sigh (знака Холивуд). Ако трябва да съм честен, повече се насладих на гледките към града и самото изкачване до там, отколкото на самия знак. Както повечето неща в Америка, и тази забележителност не е нищо особено, но и е придадена много важност: големи бели букви, със стандартен шрифт, разпръснати в гората над квартала Холивуд.

По-интересна е самата история на появата им там, като част от рекламна кампания през началото на миналия век. Повече информация можете да намерите в интернет.

Аз съм фен на природата, затова повече ме впечатли самата гора, която води до знака. Типична за Калифорния и района, с изсъхнали треви, но зелени храсти и дървета, не много голямо био разнообразие, поради близостта си с мегаполиса, но пък с шокиращия за мен вид диви котки – бобкет, или червен рис. За щастие не успяхме да ги видим на живо.

Калифорния е известна и с благоприятния, топъл климат, жарещото слънце и липсата на валежи. Денят, който бяхме избрали за похода ни, май не беше от най-препоръчителните, тъй като температурите надхвърляха 32 градуса, а самия път до знака, както споменах по-горе, не изобилстваше със растителност.

•Ако някога се изкачвате към знака Холивуд, подсигурете се с вода и нещо за хапване, защото по пътя няма абсолютно нищо. Слънцезащитен крем е другото нещо, което винаги трябва да носите със вас в Калифорния. Същото така от голямо значение е и облеклото и обувките. Пътят до горе е смесица между асфалт и черен път, но бих казал че преобладава черния, сравнително добре обозначен с орентировъчни знаци и карти на парка, но е препоръчително да бъдете внимателни и да излезете от парка навреме, заради дивите животни, които са по-активни през нощта.

Залезите в Калифорния са другото нещо, което ме впечатлява всеки път. Не мога да ги опиша с думи, нито да ги хвана с обектива. Слънцето оцветява цялото небе в жълто-оранжево, трансмитиращо спокойствие и топлина. А най-хубаво се вижда от плажовете, но за тях друг път.

Определено е място, което препоръчвам, ако имате повече време, когато сте в ЛА!

Ще завърша с една снимка от пейзажа, заобикалящ ЛА. Красиво нали?

Следва продължение…

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s