Китай отвъд океана.

Китайските квартали или China town са едни от най-посещаваните туристически забележителности в Америка. В повечето от големите градове отвъд океана, а дори и в Европа, китайската емиграция е създала нещо като мини градчета, където да живее и развива бизнеса си.Освен магазини и ресторанти с всевъзможни азиатски стоки, там има и училища, болници, религиозни обекти и т.н.

Израз на нежеланието им да се интегрират, който според мен показва патриотизъм и силна връзка с родината.

Входа на China town Сан Франциско.

Интересно е как само с минаване под типичната за този тип култура арка се пренасяш в Азия. Изведнъж всички табели и надписи стават на китайски, от всякъде висят фенери и имаш чувството, че си попаднал на някой пазар.

Улица “Гранд” в китайския квартал на Сан Франциско.

В Сан Франциско е най-стария китайски квартал и един от най-големите в Америка. Сградите там също са интересно декорирани с типичните за азиатската архитектура митични животни и боядисани предимно в червено и зелено. Покривите са другото нещо, което прави силно впечатление и придава още по-азиатски вид на улиците.

Детайл от порта в китайския квартал на Сан Франциско.

Все още не знам какво е точното предназначение на тези арки или порти, които винаги обозначават началото на китайските квартали, отдавам го на това че не съм много запознат с китайската култура. Сигурен съм, че е много интересна, но за мен по-голям интерес представлява Латинска Америка и Европа.

Улица в китайския квартал на Сан Франциско, където преобладават Тайванските знамена.

Друго интересно нещо за тези квартали са техните обитатели. Можеш да видиш всичко, от добре облечени до просяци, традиционалисти или такива, които следват западните тенденции. Някои от тях почти не говорят английски, това са предимно по-старите поколения. За мен това се дължи точно на факта, че живеят в суб-общества и не се опитват да се смесят с местното население. При младите е по-различно, бих казал, че са доста по-образовани, но пък от друга страна са загубили азиатското в себе си, приспособявайки се към американския начин на живот.

Китайския квартал в Ню Йорк и някои от неговите обитатели.

Храм на Асоциацията Teo-Chew в ЛА.

И същото място от по-близо. На снимката се вижда добре пищната декорация.

Китайците изглеждат доста вярващ народ, но за сметка на това са доста неуважителни към други храмове и религии, различни от тяхната. Това са мои наблюдения и не се отнасят до всички китайци естествено, по-скоро до средностатистическия китаец, който може да си позволи да пътува, но все още не се е научил как да се държи цивилизовано. Същите тези екземпляри се срещат и по нашите географски ширини (Neanderthalensis bulgaricus)…

Сан Франциско. Дори уличните лампи се вписват.

Сан Франциско.

Ако сте фен на азиатската кухня сте попаднали на точното място! В тези квартали можете да намерите всичко, представете си, че сте в Азия. Продават се от екзотични плодове, през сушени буболечки и риба до забранени от здравните инспекции храни като Balut – сварено патешко яйце, в което вече се е образувал ембрион – специалитет в Южна Азия, но нека премина към по-приятни неща…

Графитите са много характерни за Ню Йорк и неговия China town.

От Manhattan bridge са едни от най-хубавите гледки към Китайския квартал на Ню Йорк.

Китай, както ни е известно на всички, е голяма държава, с многовековна история, която е дала много на света. Архитектура, изкуство, храна, изобретения и т.н. Дали поради този факт или други причини, Сид Грауман решава да инвестира в построяването на театър в ЛА в типичния за китайската архитектура стил.

Мястото е емблематично – Холивуд, алеята на славата, което до изветстна степен допринася за бързото му популяризиране. Лично за мен това е най-хубавата и интересна сграда по булеварда, а и в ЛА като цяло. В двора и могат да се видят отпечатъците на много известни личности.

Китайския театър на Грауман.

Макар да не е в китайския квартал, нито пък е построен за китайската емиграция, Китайския театър на Грауман мисля, че заслужено е тук, заради своята богато орнаментирана фасада в китайски стил.

Китайския театър на Грауман.

Силно препоръчвам тези места за разходка, ако имате повече време естествено, защото са доста шарени и винаги се случва нещо. Дори да не сте фен на Азия, както е в моя случай, вярвам, че ще ви е интересно да се пренесете поне за малко в тяхната култура, прекалено неразбираема и мистична същевремнно.

Следва продължение…

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s