I❤️NY

Ню Йорк. От къде да започна?

На снижение, няколко минути преди да кацнем, измежду полето от светлини успях да различа някои от емблематичните за града сгради. Захода за кацане беше успоредно на Манхатън от западната страна по цялото протежение, и с това своеобразно представяне успя да ме заинтригува. Няма да излъжа ако кажа, че никога не съм бил впечатлен по какъвто и да е начин от американските филми, чието действие се развива в Ню Йорк. Виждах гора от сгради, хаос, коли с клаксони, пушек и мърсотия. Но когато го видях отблизо ми стана интересно. Пътувахме в колата от летището към хотела и приближавайки се към Downtown-а или частта, където е съсредоточен бизнеса и едни от най-високите сгради, се откриваха гледки като от картичка. Не можех да откъсна погледа си от прозореца. Излязохме от така наречената градска магистрала и започнахме да се движим измежду небостъргачите. Улиците ми се сториха толкова тесни, можеше да мине само една кола, защото имаше други отбили в страни, чували с боклук или някой друг знак, обозначаващ да се премине от другата страна заради строителни дейности. Странното беше че трафикът по тези улички не беше като лудия трафик по магистралата. Виждаха се тук таме коли и преобладаваха такситата, от жълтите.

Хотелът, в който отсядаме е 50-етажен и с уникални гледки към различните части на града, затова ще му отделя време и ще напиша нещо само за него. Беше късно вечерта и бях уморен от полета, макар че не е много дълъг, затова си легнах. Имах доста натоварена програма за следващия ден…

Добро утро Ню Йорк!
Най-високата сграда в Щатите и мола в съседство. One World Trade Center

Заговорих се с един продавач в кафенето наблизо и ми каза нещо, което се оказа много вярно: “Hay que ser muy aburrido para que te aburres en Nueva York.” или на български: “Трябва да си много скучен, за да ти доскучае в Ню Йорк.”.

Най-високата сграда в Щатите. One World Trade Center

Тъй като градовете в Щатите са огромни и не можеш да посетиш всичко за 1-2 дни, реших да не бързам, а да разглеждам леко полеко. Първите снимки са от зоната близо до хотела ми, където преди 11ти септември са се намирали кулите близнаци. Колкото и странно да звучи, една част все още стой невъзстановена. Гръцката православна църква, която е единствената религиозна постройка пострадала при терористичната атака, стой все още на груб строеж, на фона на сградата от снимката по-горе, която пък е издигната след нападението и е известна с това че е най-високата сграда в Америка. Изводите можете да си ги направите сами…

Тази сграда е нещо като гара и метро станция, а на мен отвътре ми прилича на корем на кит например. Има магазини и доста социални мероприятия, като експозицията, която се вижда на снимката горе.

Продължихме с разходката в направление Midtown или средната част на града.

Кварталът “Сохо”.

Кварталът Сохо е един от най-известните за излизане със своите барове и ресторанти. Също така преобладават малките сгради, което го прави в привлекателно място за живеене. Има типичния за Ню Йорк вид-тухлени кооперации със външни стълби за евакуация, въведени след голям и опостушителен пожар в Калифорния като задължителна част от архителтурата на жилищните сгради.

Някой от тях обрисувани в доста интересни графити. Например този по-горе, показващ събличаща се сграда със събличащи се обиталети, оригинално нали?

Фонтанът на площад “Вашингтон”.
Площад “Вашингтон” с гледките към фонтана и арката и най-високата сграда One World Trade Center в далечината.

От този площад започва известното Пето авеню с едни от най-скъпите жилищни сгради и много обществени постройки. Няма да ми стигне времето да ги изброявам всички, затова като първа статия от Ню Йорк ще се спра само на най-известната Empire State Building.

Пето авеню.
Емпайър Стейт Билдинг и 5-то авеню.

Не бях впечатлен, и все още не мога да я харесам, макар че съм фен на движението Арт Деко. Впечатляваща е, обаче има толкова много други небостъргачи от миналия век с по-красиви мотиви и декорация, че този ми сивее и бледнее пред тях. Известен е с това, че дълги години е бил най-високата сграда в света.

Емпайър Стейт Билдинг

Когато си близо до него не успяваш да го обхванеш с обектива, затова ако някога пътувате до Ню Йорк проучете местата, от където се вижда най-добре, за да си направите хубави снимки, тези в близост до него не са подходящи.

Нещо, което ми харесва като идея е, че осветяват горната част в различни цветове за различни празници или в знак на съпричастност.

Спирам до тук за сега, че за Голямата ябълка мога да говоря до утре, а личната ми колекция от снимки наброява приблизително 700 кадъра, като на голяма част от тях присъствам и аз… Тъй де, ще има да пиша още много, обаче ще се опитам да е по-концентрирано и структурирано в определени подкатегории.

В заключение ще допълня само, че Ню Йорк успя да ме впечатли доста, не е място, на което бих живял, но пък е място, на което винаги ми е интересно да се връщам. Въпреки лудницата и хаоса, колите и небостъргачите, успяваш да намериш закътано местенце в някой парк или пък около реката, където да се насладиш на спокойствието с чаша кафе в ръка. Благодарение на jetlag-а успявам да се насладя на сутрешния Ню Йорк, когато все още се събужда и не е препълнен с туристи. А сега ще завърша със залеза…

Залез над Финансовия квартал

Следва продължение…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s